Skip to main content
search

Asocijacija škola za političke studije Saveta Evrope (ASPS) pozdravlja oslobađanje borca za ljudska prava, Ilgar Mamadova od stane azarbejdžanskih vlasti, rekla je danas predsednica Asocijacije, Katarina Lalumiere.

Međutim, bivša generalna sekretarka Saveta Evrope istakla je da je Mamadov trebao biti oslobođen već davno i bezuslovno.

Ilgar Mamadov, direktor škole u Bakauu i lider pokreta opozicije ReAL uhapšen je 2013. godine pre predsedničkih izbora u kojima je trebao da bude kandidat. Optužen je za podsticanje nereda u gradu na severu zemlje i za to osuđen na 7 godina zatvora.

U presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2014. godine odlučeno je da je tužilaštvo neosnovano, koju je Azarbejdžan ignorisao.

Uvažavajući hrabrost Ilgara Mamadova, Katarina Lalumiere rekla je da se njegova osuda treba staviti po strani i da ga treba osloboditi.

Na kraju, Katarina Lalumiere pozvala je na oslobađanje svih drugih političkih zatvorenika u Azarbejdžanu, Turskoj i drugim evropskim zemljama. Evropa mora poštovati pravdu, ljudska prava i vrednosti na kojima počivaju Savet Evrope i Evropska unija, rekla je ona.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu