Skip to main content
search

Proteklog vikenda (19-20. septembar), održan je drugi seminar u okviru porgrama Godišnji seminar koji Beogradski fond za političku izuzetnost realizuje već 17 godina u saradnji sa Savetom Evrope. Seminar je održan u hotelu Zira u hibridnom formatu, gde nam se jedan deo učesnika i panelista pridružio uživo, a drugi deo se uključio onlajn putem.

Prvi panel bio je posvećen izborima koji su održani u proteklom periodu u četiri države u regionu. Ključne posledice izbora u svojim državama predstavili su  Tena Prelec, (naučna saradnica pri Odeljenju za politikologiju i međunarodne odnose Univerziteta u Oksfordu) za Hrvatsku, Jovana Marović (izvršna direktorka Mreže Politikon) za Crnu Goru, Zoran Nečev (direktor Centra za evropske integracije Instituta za demokratiju) za Severnu Makedoniju i Dušan Vučićević (docent Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu) za Srbiju.

U okviru druge sesije, panelisti su bili Lazar Rakić (programski rukovodilac Centra za alternativno rešavanje sporova) i Stefan Surlić (asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu). Oni su govorili o položaju srpske zajednice na Kosovu u iščekivanju sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine. Kao značajne teme istakli su se i pitanja koja se odnose na paralelne procese koji se vode pod okriljem SAD i EU, kao i pitanja upravljanja jezerom Gazivode, ali i perspektive međusobnog odnosa kosovskih Srba i Albanaca u predstojećem periodu.

Drugi dan seminara otpočeo je razgovorom polaznika sa Srđanom Majstorovićem (predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike i član Savetodavne grupe Balkan u Evropi) na temu proširenja EU i perspektiva Zapadnog Balkana u tom pogledu. Majstorović je ukratko izložio najznačajnija događanja u vezi sa proširenjem Evropske unije na Zapadni Balkan u prethodnim godinama, a centralno mesto u njegovom izlaganju zauzela su pitanja u vezi sa novom metodologijom proširenja.

Seminar je završen panelom posvećenom rodnoj ravnopravnosti u političkim partijama. Na ovu temu govorili su Saša Gavrić (ekspert za rodnu ravnopravnost pri Kancelarijai OEBS-a za demokratske i institucije i ljudska prava) i Tatjana Macura (bivša narodna poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije). Gavrić je polaznicima predstavio koncept rodne revizije, procesa samoprocene partije i osnove za unapređenje rodne ravnopravnosti u čitavom društvu, dok je Tatjana Macura pričala o svom iskustvu u svojstvu narodne poslanice i jedine šefice nekog poslaničkog kluba u prethodnom sazivu Narodne skupštine.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu