Skip to main content
search

Nastavljamo Beogradske dijaloge! Decembarski dijalog posvećen velikoj temi Evrope između „nacionalizma, populizma i proširenja“ 

Nakon uspešnog pokretanja ove inicijative u februaru 2015. godine, četvrti po redu Beogradski dijalozi će biti održani 8. i 9. decembra 2016. godine.

Beogradske dijaloge organizuju Forum Srbija Nemačka i Beogradski fond za političku izuzetnost. Četvrte beogradske dijaloge organizujemo u saradnji sa Vilfred Martens centrom za evropske studije, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Saveta Evrope.

Inicijativa Beogradski dijalozi pokrenuta je 10. februara 2015. godine, sa ciljem da se ojača opredeljenje Srbije za nastavak puta ka članstvu u EU, kao i za dodatnu izgradnju kapaciteta za sprovođenje dubinskih reformi na ovom putu i to kroz otvoreni dijalog između donosilaca odluka i stručnjaka iz Nemačke i drugih država članica EU sa jedne, i Srbije sa druge strane. Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje pokrenuta je 28. maja 2015. godine, između Vlade Savezne Republike Nemačke i Vlade Republike Srbije, a u sklopu posete Saveznog ministara za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Nemačke Gerda Milera Srbiji. Istog dana, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić i g. Gerd Miler razgovarali su i pod okriljem Drugih beogradskih dijaloga. Treći beogradski dijalozi održani u septembru bili su posvećeni poteškoćama readmisije i održive integracije povratnika u Srbiju, koje su intenzifikovane tekućim migracionim tokovima. Ovom prilikom bili su predstavljeni i rezultati istraživanja «Mapiranje potencijalnih migranata iz Srbije i povratnika u Srbiju», realizovanog od strane Beogradskog fonda za političku izuzetnost u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Četvrti beogradski dijalozi će biti posvećeni temi „Evropa između nacionalizma, populizma i proširenja“. Skupu će se ovom prilikom uvodnim rečima obratiti Bojan Predojević, predsednik UO Foruma Srbija Nemačka; Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU integracije Republike Srbije; Nj.E. Aksel Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu i Oskar Benedikt, zamenik šefa EU delegacije u Srbiji.

Profesor Adam Fagan, direktor Škole politike i međunarodnih odnosa Univerziteta Kraljice Marije u Londonu i gostujući profesor na Londonskoj školi ekonomije, će uvodnim izlaganjem otvoriti plenarni deo konferencije.

Dve prateće panel diskusije, u kojoj će učešće uzeti istaknuti političari, istraživači i eksperti u oblasti evropskih studija, međunarodne saradnje i razvoja, posvetiće se problemu porasta nacionalizma i populizma u zemljama Evropske unije, krizi evropske ideje i mogućnostima za dalje proširenje EU.

Nakon panel diskusija planirano je i održavanje dva zatvorena ekspertska okrugla stola, od kojih će se prvi održati 8. decembra i baviće se uticajem evropske krize na ekonomiju EU i država kandidatkinja za članstvo, dok će se drugi okrugli sto 9. decembra fokusirati na koncept i viziju koju Evropa može ponuditi za budućnost.

Medijski pokrovitelj konferencije je novinska agencija Tanjug.

Close Menu