Skip to main content
search

U saradnji i uz podršku Ambasade Portugalije u Srbiji, BFPE je u četvrtak, 3. jula organizovao razgovor sa državnim sekretarom za evropske poslove Portugalije g. Brunom Masaešom.

U svom izlaganju, kome je prisustvovalo skoro 70 gostiju i alumnista programa BFPE, g. Masaeš je pokušao da odgovori na problem transformativnog uticaja EU; postoji li zaista, te koji su njegovi dometi. Ujedno, pozabavio se i politikom proširenja, te krizom u evrozoni i pozicijom manjih članica, uključujući Portugaliju.

@MacaesBruno „the EU tries to institutionalize this appeal of looking at world differently: diversity within integration“

Bruno Masaeš je na samom početku izlaganja istakao kako veruje da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU; tako, proširenje nije rezultiralo niti jednom krizom, naprotiv. Istovremeno je izrazio nezadovoljstvo što se u EU – prema njegovom sudu – ovoj politici u poslednjih nekoliko godina ne posvećuje dovoljna pažnja.

@MacaesBruno concludes ‘one of EU’s mistakes is it did not take enlargement seriously enough. Q&A is up

Usledila su pitanja iz publike, na koja je naš gost imao spreman i direktan odgovor. Raspravljajući ishod nedavno održanih izbora za Evropski parlament, g. Masaeš je istakao kako je očigledno da se problemi (i)migracije i geopolitički potresi (referišući na sukob u Ukrajini) negativno odražavaju na privlačnost projekta EU. On je ipak istakao kako se na primeru Portugalije može videti kolika je korist od pristupanja. „EU nam je ponudila nešto novo, i to u trenutku kada smo izlazili iz jednog mračnog perioda naše istorije“.

EU helped us reconcile w/our past, as 20th century was a rather ‘lonely walk’ for us, points @MacaesBruno

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu