Skip to main content
search

Član Saveta Centra za britanske studije i počasni član Anglo-srpskog društva, profesor Kristofer Koker (1953-2023), preminuo je 5. septembra 2023. godine u 70. godini života. Profesor Koker je bio dugogodišnji profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) i direktor LSE IDEAS, akademskog think-tanka Londonske škole ekonomije i političkih nauka, koji se smatra jednim od vodećih akademskih think-tanova širom sveta.

Bio je aktivni član Saveta Kraljevskog instituta ujedinjenih službi i redovni predavač na fakultetima odbrane u Velikoj Britaniji, SAD, Rimu, Singapuru i Tokiju.

Kristofer je često držao predavanja, bio gost ili jednostavno putovao po regionu.

Teško je napraviti spisak svih predavanja i učešća na različitim konferencijama koja je Kristofer imao u Srbiji (i Crnoj Gori) u periodu od 2004. do 2023. godine, ali čak i nepotpun spisak obuhvata preko 50 takvih događaja. Takođe, bio je jedan od učesnika na Beogradskom bezbednosnom forumu.

U maju 2023. godine, u okviru obeležavanja 20 godina postojanja Fondacije BFPE za odgovorno društvo i tokom svog poslednjeg boravka u Srbiji, održao je predavanje na Fakultetu političkih nauka na temu rata u Ukrajini i globalih posledica.

Izražavamo duboko žaljenje za odlaskom prijatelja i velikog dugogodišnjeg saradnika Fondacije BFPE za odgovorno društvo.

Close Menu