Skip to main content
search

U okviru inicijative „Balkanski dijalozi“, od 14. do 16. novembra 2023. godine, održana je konferencija u Podgorici pod nazivom „Momenat ubrzanja na Zapadnom Balkanu: vreme za prekretnicu“.

Na ovom događaju su se okupili predstavnici državnih institucija i think-tankova sa Zapadnog Balkana, kao i predstavnici evropskih zemalja, uključujući i SAD, stručnjaci međunarodnih think-tankova i akademici, sa ciljem postavljanja temelja za dinamične i konstruktivne diskusije.

Konferenciju je otvorio predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, kroz uvodno obraćanje. Na prvom panelu pod nazivom „Regionalna saradnja i evropske integracije Zapadnih Balkana: trenutno stanje“, govornici su bili Aleksa Bečić, potpredsednik Vlade Crne Gore, Peter Grk, Nacionalni koordinator za Zapadni Balkan, Dragiša Mijačić, Izvršni direktor InTER-a, i Odeta Barbullushi, savetnica premijera Albanije. Moderator panela bio je Remzi Lani, Izvršni direktor Albanskog medijskog instituta.

Na drugom panelu „Znamo zašto, kada i ko – hajde da vidimo kako se proširenje EU može ubrzati“, učestvovali su Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova Crne Gore, Adrian Davidoiu, Specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, Igor Fedyk, šef sektora za Jugoistočnu Evropu, i Pierre Mirel, predstavnik Evropske komisije.

Poslednji panel se fokusirao na sektor energetike širom regiona, koji je izazvan promenama na globalnoj sceni. Ovaj panel je predstavljao okvir za proučavanje stranih uticaja na Zapadnom Balkanu, istovremeno naglašavajući važnost stvaranja otpornije regionalne ekonomije na posledice koje nisu nužno pozitivne. U diskusiji su učestvovali Aleksandar Kovačević iz Oxford Institute for Energy Studies, Mladen Ivanić iz stranke Demokratskog progresa BiH, John Jovanović, osnivač i izvršni direktor kompanije Nova Fleet, Ramadan Ilazi, rukovodilac istraživanja u Kosovskom centru za bezbednosne studije, i Maja Piščević, stariji saradnik Atlantskog Saveta.

Završno obraćanje na konferenciji održao je premijer Crne Gore, Milojko Spajić, označavajući time završetak Balkanskih dijaloga u Podgorici. Ovaj događaj organizovala je Fondacija BFPE za odgovorno društvo u partnerstvu sa Građanskom alijansom iz Crne Gore.

Close Menu