Skip to main content
search

Fondacija BFPE za odgovorno društvo organizoavala je 24. novembra u Skoplju okrugli sto u okviru inicijative Balkanski dijalozi. Pod nazivom Pogled nakon krize – Budućnost Zapadnog Balkana, događaj je organizovan u saradnji sa Atlantskim savetom i Institutom za demokratiju Societas Civilis.

Događaj u Skoplju nastavak je dijaloga o važnim temama koje utiču na region. Učesnici su razgovarali o glavnim porukama, zaključcima i narednim koracima unutar okvira revitalizovanog Berlinskog procesa kao i o odnosima sa drugim inicijativama (Politička zajednica, Otvoreni Balkan itd.). Zatim, o geopolitičkim implikacijama važnim za budućnost regiona imajući u vidu da region Zapadnog Balkana nije imun na dešavanja u međunarodnim odnosima prouzrokovanim ratom u Ukrajini. Učesnici će takođe imati priliku da se bave i kritičnim aspektima društveno-ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu, uključujući pravednu tranziciju, potencijalnu štetu koja dolazi zbog poremećaja lanca snabdevanja i energetskom bezbednošću, kao i položajem ranjivih delova društva.

Učesnici su o svim navedenim i drugim temama imali priliku otvoreno da razgovaraju sa predsedsnikom Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim.

Balkanske dijaloge u Skoplju podržali su Fondacije za otvoreno društvo, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke, Savet za regionalnu saradnju i ERSTE Fondacija.

Sastojeći se od donosioca odluka i eksperta iz šest zemalja Zapadnog Balkana (ZB6), zajedno sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom – dijalozi su osmišljeni da pomognu povećanju i produbljivanju razumevanja, uz izgradnju poverenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u Regionu danas.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu