Skip to main content
search

Članak je prvobitno objavljen na European Western Balkans

Foto: Bundeskanzlerin

Tokom svoje poslednje posete Zapadnom Balkanu kao nemačka kancelarka, Angela Merkel se osim sa liderima regiona, sastala se i sa predstavnicima organizacija civilnog društva u regionu. U fokusu njene posete bile su teme povezane sa Berlinskim procesom, inicijativom koju je nemačka kancelarka pokrenula 2014. godine. Podsećamo, civilno društvo bilo je aktivno uključeno u Berlinski proces od 2015. godine.

Iako je sastanak održan iza „zatvorenih vrata“, neki od učesnika za EWB kažu da je sastanak bio iskren, ali i da je pokazao važnost organizacija civilnog društva u regionu.

Sonja Licht, predsenica Fondacije BFPE za odgovorno društvo, za EWB kaže da je razgovor sa kancelarkom bio sadržajan i iskren, nimalo kurtoazan.

„Ona je zaista htela da čuje naša mišljenja o stanju u našem regionu kao i Berlinskom procesu, koji sasvim sigurno vidi kao deo svoje zaostavštine. Uverena sam, nakon razgovora sa nama a i svega što je izgovorila na susretima sa medijima u Beogradu i Tirani, da će ona uložiti napor da se nastavi podrška tom procesu“, kaže Licht.

Licht naglašava da će se nastavak tog procesa pre svega ogledati u jačanju zajedničkog regionalnog tržišta i sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan, za šta su, kako kaže, neophodni vladavina prava i demokratske institucije u koje građani imaju poverenja.

„Želim da naglasim da sam uverena da je organizovanjem sastanka i kako ga je vodila kancelarka pokazala da joj je stalo do snažnog i odgovornog civilnog društva na Zapadnom Balkanu“, kaže Licht.

Jeta Krasnići ispred Kosovskog demokratskog instituta (KDI) kaže da veoma ceni to što je kancelarka Merkel u svojoj oproštajnoj turniji dala značaj sastanku sa predstavnicima OCD iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Prema njenima rečima, civilno društvo moglo je tokom sastanka da podeli svoje viđenje o razvoju u njihovim zemljama, regionalnoj saradnji, pristupanju ali i dijalogu Kosova i Srbije.

„Po mom mišljenju, ovaj sastanak potvrdio je važnu ulogu civilnog društva. Nadam se da će se i u budućnosti organizacije civilnog društva posmatrati kao važni akteri u našim društvima i da će konsultacije sa ovim sektorom biti sastavni deo i unutrašnjih politika država Zapadnog Balkana“, kaže Krasnići

Ardijan Hačkaj, izvršni direktor Centra za saradnju i razvoj iz Tirane, izjavio je za EWB da je nemačka kancelarka veoma upućena u svaku od situacija i aktera u regionu.

„Angela Merkel pokazala je veliku posvećenost napretku regiona u reformama i članstvu na putu ka EU, ali je i veliku pažnju posvetila predstavnicima civilnog društva“, zaključio je Hačkaj.

Close Menu