Skip to main content
search

U Nišu, od 10-12. septembra organizovan je treći po redu i poslednji nacionalni Godišnji seminar sa ovogodišnjom generacijom polaznika i polaznica.

Krovna tema drugog događaja Godišnjeg seminara sa bila je spoljna politika i regionalna saradnja, sa fokusom na odnos Srbije i Zapadnog Balkana. Učesnici i učesnice su imali priliku da steknu nova i unaprede postojeća znanja uz predavanja vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima.

Nakon uvodnog obraćanja Sonje Licht, predsednice Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Klausa Fizingera, regionalnog direktora za Jugoistočnu Evropu Hans Zajdel Fondacije, Tanja Miščević, zamenica generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju (RCC) održala je uvodno predavanje o ključnim projektima i ulozi regionalnih organizacija u unapređenju mobilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Nakon Tanje Miščević, predavanje o zajedničkom regionalnom tržištu na Zapadnom Balkanu održali su Jelena Radulović, savetnica predsednika Privredne Komore Srbije za regionalnu saradnju, Silvana Mojsovska, profesorka sa Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije i Visar Zambazi, istraživač i menadžer projekta Instituta Demokratija za razvoj (D4D).

Drugi dan započeo je predavanjem Marka Savkovića, izvršnog direktora Fondacija BFPE za odgovorno društvo o trenutnoj političkoj situaciji u Avganistanu. O dosadašnjim rezultatima i budućnosti Berlinskog procesa govorila je Valeska Eš, zamenica izvršnog direktora i programska direktorka za Evropu Aspen instituta i Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP). Preostala sesija u drugom danu seminara odnosila se na preispitivanje „čeličnog prijateljstva“ između Srbije i Kine, o čemu je govorio programski koordinator Fondacije BFPE za odgovorno društvo Stefan Vladisavljev.

Poslednjeg dana drugog događaja Godišnjeg seminara polaznici su slušali o spoljnoj politici Srbije, kao odnosu regionalne saradnje, bilateralnih odnosa i evropskih integracija o čemu su pričali Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove. Program je završen predavanjem Aleksandra Jovovića, profesora sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Danijele Božanić, ekspertkinje za klimatske promene i Mirjane Jovanović, programske menadžerke Beogradske otvorene škole (BOŠ) o zelenoj agendi: investicijama, ublažavanju klimatskih promena i smanjenju zagađenja.

Close Menu