Skip to main content
search

U Parizu, 19. maja 2022. godine, u Parizu je održana javna debata u okviru mreže „Zapadni Balkan ka Evropskoj uniji“, koja okuplja 17 organizacija civilnog društva, Univerziteta i Instituta iz 16 različitih država.

Javna debata odnosila se na pitanje aktuelne političke situacije na istoku Evrope i mogućnosti da rat u Ukrajini otvori vrata državama Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju, ali i da ubrza postojeće procese evrointegracija.

Učesnici i učesnice debate imali su priliku da pod „chatam house“ pravilima diskutuju na različite teme koje su važne za region Zapadnog Balkana i perspektivu članstva svih država regiona u Evropskoj uniji u budućnosti, ali i o aktuelnoj političkoj situaciji u Ukrajini i njenom uticaju na region.

Javna debata održana je u Francuskoj, zemlji koja trenutno predsedava Savetom Evropske unije. Učesnicima mreže „Zapadni Balkan ka Evropskoj uniji“ obratilo se i nekoliko članova i članica Evropskog parlamenta.

U svetlu aktuelnih dešavanja, učesnici mreže su kroz debatu sa ekspertima u polju EU integracija došli do zaključka da je potrebna veća angažovanost EU u regionu Zapadnog Balkana, ali i istakli povoljan pomenat za eventualno otvaranje novih klastera. Zaključak je i da su krizni trenuci povoljni za ubrzanje EU integracija, ali i da nije realno da Ukrajina pristupi Evropskoj uniji pre država Zapadnog Balkana, koje su već zvanično kandidati za pristupanje EU.

Organizacije članice mreže „Zapadni Balkan u Evropskoj uniji“ narednog dana održale su partnerski sastanak o planovima za dalji rad i budućim aktivnostima.

Naredna javna debata u okviru mreže, posvećena demokratizaciji, održaće se u Beogradu u septembru 2022. godine.

„WB2EU“ čini mreža 17 visoko profilisanih organizacija civilnog društva, think-thank organizacija, Instituta, Univerziteta iz 16 različitih država Evrope. Pored Fondacije BFPE za odgovorno društvo, mrežu čine: Austrian Society for European Politics (ÖGfE), Austrian Institute for International Affairs (oiip), Cooperation and Development Institute (CDI), University of Sarajevo, Faculty of Political Sciences, Change Experts Group, Politikon Network (PIN), EUROTHINK – Center for European Strategies, New Bulgarian University, Centre for European Refugees, Migration and Ethnic Studies (CERMES), Institute for Development and International Relations (IRMO), EuropaNova, Institut für Europäische Politik (IEP)Department for Political Science & International Relations, University of the PeloponneseAndrássy UniversityInternational Affairs Institute (IAI), GlobalFocus CenterUniversity of Ljubljana – Centre of International Relations (CIR)

Close Menu