Skip to main content
search

Fotografija Dimitrije Goll/Tanjug

U junu, koordinator programa u BFPE Marko Savković bio je jedan od izlagača na konferenciji “Hrvatska u savremenom bezbednosnom okruženju – pretnje, izazovi i odgovori”, koju su zajednički organizovali Institut za međunarodne odnose i razvoj (IRMO) i Hrvatsko vojno sveučilište.

Marko je govorio o tome kako su se odnosi dve zemlje razvijali nakon što je Hrvatska postala članica NATO. Zbornik izlaganja i radova možete pogledati OVDE, dok je Markov tekst moguće pročitati od stranice 93.

Sažetak:

Ulazak Hrvatske u evroatlantske bezbednosne strukture nije doneo pozitivne rezultate koje su mnogi očekivali – nije doprineo stabilizaciji regiona, niti je umirujuće delovao na međuetničke odnose u Bosni i Hercegovini; te nije uticao na druge zemlje kandidate da svoje obaveze shvate ozbiljnije; niti je, najzad, uspeo nagovoriti Srbiju – drugu najvažniju zemlju u regionu – da kritički preispita svoju politiku prema evroatlantskim integracijama. Ovaj rad pokušava analizirati zašto je to tako; prvo, s obzirom na konstelaciju snaga, koji se nalazi u samom središtu spoljne politike Srbije; drugo, „čitajući“ kako vladajući narativi utiču na odnose; i treće, navodeći prioritete koji su trenutno utvrđeni od političkog vodstva Srbije. Konačno, govorićemo i o slabo primetnoj, ali konstantnoj pozitivnoj dinamici koja se odvija „ispod radara“.

Close Menu