Skip to main content
search

U julu 2019. još jednom je najavljeno interesovanje Kine i kineskih kompanija za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji. Tom prilikom je još jednom potvrđeno da je kompanija Huawei jedan od glavnih partnera Republike Srbije u uspostavljanju 5G mreže i da predstavlja značajnog partnera Srbije u oblasti telekomunikacija, ali da je prisutna i u sektoru bezbednosti i obrazovnom sektoru. U nastavku teksta se nalazi kratak pregled značajnih datuma za razvoj saradnje između Republike Srbije i kompanije Huawei. Lista može biti dopunjena i retrospektivno, a i u budućnosti.

22. jul 2019

Kineski ministar uprave za digitalni prostor Kine, Džuang Žungven u Beogradu je preneo da su vodeće Kineske kompanije zainteresovane za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, je izrazio dosadašnje zadovoljstvo saradnjom, navodeći da je jedan od najvidljivijih rezultata postavljanje mreža optičkih kablova Telekoma Srbije u saradnji sa kompanijom Huawei.

20. maj 2019.

Google uveo restrikcije kompaniji Huawei čiji mobilni telefoni koriste Android operativni sistem, a usled odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani američkim telekomunikacionim kompanijama da posluju sa stranim firmama koje mogu da predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost SAD. Države poput SAD, Australije, Novog Zelanda, Japana su zabranile kompaniji Huawei učešće u izgradni infrastrukture potrebne za uspostavljanje 5G mreže. Predstavnici Srbije su izjavili da ne postoji zabrinutost oko učešće kompanije Huawei i da će se saradnja nastaviti i produbljivati.

28. april 2019. 

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je da državna telekomunikaciona kompanija Telekom već radi na izgradnji telekomunikacione infrastrukture (koja će omogućiti 5G tehnologiju) i da je tu ključni partner Srbije Huawei.

24. april 2019.

Potpredsednik Vlade Srbije i Ministar Trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je u Pekingu Memorandum o razumevanju za projekat ‘’Pametni gradovi’’.  Ovim dokumentom se kompanija Huawei pozicionira kao strateški partner Vlade Srbije za razvoj strategije pametnih gradova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i drugim lokalnim samoupravama. Projekat ‘’pametni gradovi’’ podrazumeva uvođenje različitih servisa za građane, odnosno njihovu digitalizaciju. Pilot projekat u Srbiji će biti sproveden u Nišu. Kako je navedeno na sajtu kompanije Huawei, ova kompanija ima aktivno učešće u više od 120 gradova i više od 40 država u izdragnji ‘’pametnih gradova’’

30. januar 2019.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Nebojša Stefanović, najavio je instaliranje 1000 kamera za video nadzor na 800 lokacija u Beogradu, bez navođenja snabdevača opreme. U to vreme je na zvaničnom sajtu kompanije Huawei bio dostupan kompletan opis projekta ‘’Bezbedan grad’’ koji je kasnije skinut sa njihovog sajta, te zahvalnost Share fondaciji na sačuvanom prikazu sajta u arhivi: https://archive.li/pZ9HO

17. septembar 2018.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, potpisao je Ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.

27. decembar 2017.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je počelo obnavljanje sistema video nadzora i najavio početak pilot faze projekta ‘’Bezbedan grad’’ i postavljanje novih kamera koji će biti neuporedivo veće rezolucije i tehničkih mogućnosti. Takođe, kamere uz pomoć softvera imaju mogućnost prepoznavanja lica.

11. septembar 2017.

Ministar ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio početak saradnje sa kompanijom Huawei kroz strateški projekat ‘’Bezbedan grad’’: ,,…Projekat ‘’Bezbedan grad’’ koji će omogućiti da kroz bolji sistem kamera i različitih kamera i različitih softvera bolje kontrolišemo protok saobraćaja, bolje kontrolišemo borbu protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala i da koristeći ovu naprednu tehnologiju budemo što efikasniji u otkrivanju i sprečavanju različitih krivičnih dela’’.

14. maj 2017.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, potpisao u Pekingu sporazum o strateškom partnetstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institutcijama sa predstavnicima kompanije Huawei. Kineska kompanija predstavila mogućnost saradnje na uspostavljanju ‘’G Cloud’’ (Government cloud) koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

28. april 2017.

Huawei i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija potpisali ugovor o izgradnji bazne infrastrukture širokopojasnog interneta u Srbiji.

03. februar 2017.

Potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu za uvođenje eLTE tehnologija i rešenja za ‘’bezbedan grad’’ u sistemima javne bezbednosti između Ministarstva unitrašnjih poslova i kompanije Huawei

17. decembar 2014.

Između Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije Huawei je potpisan Memorandum o razumevanju koji se odnosi na predloženu saradnju i korake koje je potrebno preuzeti u pogledu realizacije projekta ‘’Sigurno društvo’’

2011.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i kompanija Huawei su započeli razgovore o mogućnostima i unapređenjima informacionog i telekomunikacionog sistema MUP-a kroz izradu rešenja za povećanje opšte bezbednosti građana kroz projekat ‘’Sigurno društvo’’.

2009. 

Potpisan Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Republike Srbije i Narodne Republike Kine

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu