Skip to main content
search
EU može da funkcioniše pod uslovom da postoji saglasnost o zajedničkoj viziji o međunarodnom poretku i učešću u rešavanju globalnih kriza i izazova, pa je u tom smislu potrebno da zemlje Balkana pronađu zajednički pristup i učine ga delom evropskog rešenja, zaključak je petog Beogradskog bezbednosnog foruma.

EU može da funkcioniše pod uslovom da postoji saglasnost o zajedničkoj viziji o međunarodnom poretku i učešću u rešavanju globalnih kriza i izazova, pa je u tom smislu potrebno da zemlje Balkana pronađu zajednički pristup i učine ga delom evropskog rešenja, zaključak je petog Beogradskog bezbednosnog foruma.

„Evropska unija je jedini akter koji može da stvori konsenzus oko multulateralnih rešenja i da premosti geopolitičku podeljenost“, rekla je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić .

Ona je dodala da treba ponovo uspostaviti Transatlansko parterstvo uz veće preuzimanje odgovornosti SAD u rešavanju izbegličke krize, kao i kroz aktivnije učešće EU izvan svog neposrednog susedstva.

Kako je istakla, budućnost Evrope blisko je povezana sa budućnošću EU, ali su u današnjem svetu međuzavisnosti i kompeksnosti, evropski model i njegove norme osporeni su zbog nadmetanja velikih sila u njenom susedstvu i manjka solidarnosti u samoj Uniji.

Ona je dodala da nespremnost Evrope za ove izazove, sada je sprečava da u sopstvenom prostoru neguje osnovne vrednosti i da u svetu bude uzor bezbednosne zajednice.

„Odgovor na pad kredibiliteta EU je više Evrope“, poručila je Bobić.

S tim se saglasila direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić koja je dodala da više Evrope ne može postići bez uključivanja Balkana I to kroz, kako je naglasila, odgovornu I predvidiivu politiku proširenja.

„Kako bi se Balkan izborio sa trenutnom krizom, njegove političke elite i civilno društvo moraju pronaći zajednički pristup i učiniti ga delom evropskog rešenja“, rekla je ona.

Stojanović Gajić je pozvala Vladu Srbije i drugih zemalja Balkana da reše  bilateralne nesuglasice „konstruktivno i što pre, umesto da podrivaju jedni druge“.

„Berlinski proces jeste stoga dobrodošla podrška usmerena na dugoročni razvoj ovog regiona. Potrebno je da bude sproveden kroz kratkoročne i konkretne napore EU i balkanskih zemalja koji će rezultirati vidljivim poboljšanjem života građana“, navela je ona.

Stojanović Gajić je, takođe, pozvala balkanske zemlje da nastave da pokazuju solidarnost prema izbeglicama i migrantima, poštuju njihova prava kao i prava svojih građana.

„Odgovorniji pristup balkanskih zemalja u svom regionu, omogućiće Balkanu da bude deo sveobuhvatnog i evropskog rešenja“, zaključila je ona.

U Beogradu je danas završen je 5. Beogradski bezbednosni forum, koji je, kako je rečeno na zatvaranju foruma, okupio je više od stotinu diskutanata, 10 mladih akademika, 600 domaćih i stranih zvaničnika iz zemalja Evrope i sveta, kao i predstavnika institucija Evropske unije, NATO, OEBS-a, Nemačkog Maršalovog Fonda, renomiranih naučnih i istraživačkih instituta, parlamentaraca, civilnog društva i novinara.

Tekst: Tanjug

Close Menu