Skip to main content
search

BEOGRAD – S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u Vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja doživelo ozbiljan udarac, napisalo je sedam organizacija civilnog društva u pismu koje su u ponedeljak uputile institucijama Evropske unije.

Organizacije civilnog društva su pozvale EU da ostane verna svojim osnivačkim vrednostima i pravilima i zahteva konkretne rezultate u primeni vladavine prava i osnovnih demokratskih principa u Srbiji.

Samo demokratska Srbija, čvrsto se oslanjajući na demokratske institucije, biće u stanju da reši svoja otvorena regionalna pitanja. Onome ko tvrdi drugačije, nije stalo do stabilnosti Srbije i regiona, stoji u pismu.

Pismo su poslali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar savremene politike, Evropski pokret u Srbiji, Centar za evropske politike, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

„Protesti širom Srbije rezultat su velikog gubitka poverenja u vladine institucije, posebno kada je u pitanju borba protiv pandemije COVID-19. Izveštaji istraživačkih novinara ukazuju na manipulisanje statistikama o slučajevima zaraze koronavirusom i smrtnim slučajevima, posebno u nedeljama pre parlamentarnih izbora 21. juna. Ozbiljne sumnje da je broj smanjen, a restriktivne mere ukinute pre izbora da bi se obezbedila visoka izlaznost, naneli su ogroman udarac poverenju građana u zvanične statistike i Vladinu politiku borbe protiv pandemije“, napisale su organizacije.

One su istakle da posle parlamentarnih izbora 21. juna neće biti opozicije u srpskom parlamentu i da veliki delovi srpskog društva više neće imati svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu.

„Ne samo da je jedan deo opozicije, nezadovoljan izbornim uslovima, bojkotovao izbore, već je izborni proces ozbiljno kompromitovan neuobičajeno velikim brojem nepravilnosti i sumnjom na izbornu prevaru. Nezavisni posmatrači već su ove izbore klasifikovali kao najneregularnije u skorijoj prošlosti, i s pravom se može očekivati da će njihovi rezultati dovesti do značajne političke krize. Trenutno političko vođstvo ne pokazuje spremnost da prihvati realnost i smatra da su ovi izbori „istorijska pobeda“, što pokazuje da nije spremno da se uključi u preko potreban široki društveni dijalog o budućnosti demokratije u Srbiji“, naglasile su organizacije.

One su takođe napisale da brutalno policijsko nasilje protiv demonstranata u Beogradu, koje su preneli svetski mediji, uznemirujuće podseća na događaje u Srbiji devedesetih godina i ne pripada demokratskoj zemlji koja teži članstvu u EU.

„Ova eskalacija nasilja, u kojoj se mirni demonstranti nađu između policije i male nasilne grupe, u gore pomenutim okolnostima lako može da se izmakne kontroli. Upotreba sile bila je brutalna i neproporcionalna. Postoje ozbiljne indikacije o umešanosti dela bezbednosnih službi i organizacija bliskih vladajućim političkim strankama u izazivanje nasilja“, navodi se u pismu.

Ove organizacije civilnog društva su podsetile da su nedavno izdale saopštenje za javnost povodom spuštanja Srbije u kategoriju „hibridnih režima“ od strane Fridom Hausa, izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji i tom prilikom pozvale Vladu Srbije da pokrene ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije i o EU kako bi se posvetila veća pažnja pitanju demokratije u okviru pregovora Srbije o pristupanju.

„Imajući u vidu nedavna dešavanja, smatramo da su naše poruke relevantnije nego ikad. Ako se ne ulože ozbiljni napori za poboljšanje stanja demokratije u Srbiji i povratak dijaloga u legitimne institucije, gde on i pripada, trenutna kriza bi se mogla produbiti, a put Srbije ka EU mogao bi biti ugrožen u godinama koje dolaze”, zaključile su one.

Saopštenje pripremili: portal European Western Balkans

Foto Danas/Vladimir Živojinović

Close Menu