Skip to main content
pretraga

Apel BFPE za nastavak pomoći građanima pogođenim poplavama

Prošlo je svega nedelju dana kako su Srbiju i naše dve susedne zemlje – Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku – zadesile katastrofalne poplave. Priroda je primorala hiljade ljudi da napuste svoje domove; dok je gubitak u ljudskim životima u Srbiji i Bosni i Hercegovini prešao brojku 50. Bilo je ovo poslednje upozorenje. Vreme je da zahtevamo od donosilaca odluka da ulože više energije, znanja i sredstava u jačanje sistema civilne zaštite, sprečavanje erozije i održavanje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje – aktivnosti tragično zapostavljene prethodnih godina.

Nedelju za nama obeležilo je, međutim i nešto drugo: solidarnost sa ugroženima, demonstrirana širom regiona, od Kozarske Dubice do Paraćina. Obični građani, koji i sami nemaju puno, pomagali su na brojne načine: volontirali su, donirali, alarmirali. Voda je izbrisala granice: bujica ne diskriminiše po veri, nacionalnosti, boji kože, političkom opredeljenju ili imovinskom stanju. Ostaje nada da ovo nije samo prolazni, trenutni trzaj empatije, već iskrena promena u raspoloženju i ponašanju mnogih.

Juče je Vlada Srbije ukinula stanje vanredne situacije u Srbiji, zadržavši ga, međutim, u većem broju pogođenih opština. Kako se voda povlači, tako pune razmere tragedije postaju očigledne. Stotine i stotine kuća više nisu za život; putni pravci su presečeni, brojna mesta izolovana od okruženja. Zato će vaša pomoć i dalje biti neophodna. U nastavku teksta prikazani su računi preko kojih je to moguće učiniti. Ujedno, BFPE će nastaviti – kao što su to činili i mnogi drugi – da na svojim Fb i Tviter profilima skreće pažnju na inicijative koje za cilj imaju pružanje pomoći ugroženima.

Nastavimo da im pomažemo, nemojmo ih zaboraviti!

BFPE

Close Menu