Skip to main content
pretraga

Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) u okviru projekta “Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) 2018/2019” u saradnji sa Institutom za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) učestvovao je u izradi analize koja se bavi stanjem energetike u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U okviru analize je prvenstveno prikazana energetska politika Srbije, izazovi u okviru poglavlja 15, kao i odnos države prema obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici. Postojeće stanje je dovedeno u vezu sa Briselskim sporazumom i energetskim aranžmanom u okvirima poglavlja 35. Takođe, analiza obuhvata i važan resurs izostavljen sporazumom- veštačko jezero Gazivode i hidrosistem Ibar-Lepenac, a predstavljeni su i aktuelni predlozi upravljanja ovim jezerom.

Energetska politika svake zemlje u prvoj liniji ima uticaj na njenu ekonomiju, tržište, standard života njenih građana, javno zdravlje i kvalitet životne sredine. Sekretarijat EZ pokrenuo je vise postupaka zbog ne-postupanja Srbije po obavezama preuzetim Ugovorom. Jedan od njih se odnosi na nepreduzimanje mera za razdvajanje u sektoru gasa. Takođe, u pogledu pristupa sistemu još uvek nema konkurencije. Sve ovo dovodi do porasta neizvesnosti na energetskom tržištu.

Oblast energetike je bila važna stavka i u procesima pregovora Beograda i Prištine u Briselu od 2011. godine na tehničkom, a od 2013. godine i na visokom političkom nivou, međutim tačke utvrđene sporazumom još uvek nisu primenjene. Jedan od glavnih problema u procesu pregovora, koji nije zaobišao ni energetiku, jeste pitanje imovine. Takođe, resursi Gazivode i hidrosistem Ibar-Lepenac su u srpskoj i kosovskoj javnosti još uvek bazirani na dnevnopolitičkim izjavama.

Publikaciju možete preuzeti na sledećem linku. „Energetika – od kočnice do rešenja u dijalogu između Beograda i Prištine“.

Autorke ove analize su Lidija Radulović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Sanja Sovrlić, urednica online portala Crno beli svet.

Izradu ove publikacije je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

(Slika 1 Kosovo A power plant photo Ivo Slihavy 2018 za Ministarstvo spoljnih Češke)

(Slika 2 BG-PG- Photo: EPA / Valdrin Xhemaj)

Close Menu