Skip to main content
search

U Šapcu, od 18-20. juna organizovan je drugi po redu Godišnji seminar sa ovogodišnjom generacijom polaznika i polaznica.

Krovna tema drugog događaja Godišnjeg seminara sa bilo je novo doba političkog upravljanja, sa fokusom na nove načine upravljanja i zelene politike, ali i sistem pametnih gradova, kao primer novog načina upravljanja na lokalnom nivou. Učesnici i učesnice su imali priliku da steknu nova i unaprede postojeća znanja uz predavanja vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima.

Prvi dan, nakon uvodnog obraćanja Stefana Vladisavljeva, programskog koordinatora Fondacije BFPE za odgovorno društvo, Dražen Maravić, portfolio menadžer UNDP Srbija održao je uvodno predavanje o novim načinima upravljanja. Nakon Maravića, predavanje o poverenju u demokratske institucije održali su i dr Nikola Jović sa Fakulteta političkih nauka i dr Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESiD).

Drugi dan započeo je predavanjem dr Dušana Vučićevića sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu o izborima kao sredstvu legitimacije. O kulturi dijaloga u političkom životu Srbije govorila je Gordana Čomić, ministarska za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Preostale dve sesije u drugom danu seminara odnosile su se na radionicu o većinskom ili proporcionalnom izbornom sistemu, koju je održala Marta Vasić, autorka portala dalas ; dok su o raznovrsnosti i uključivanju u političkom predstavljanju govorili narodna poslanica Narodne skupštine Republike Srbije Misala Pramenković, bivša narodna poslanica Ljupka Mihajlovska i pomoćnik ministarke u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Boris Milićević.

Trećeg i poslednjeg dana drugog događaja Godišnjeg seminara polaznici su slušali o zelenim politikama i političkim partijama, na predavanju koje su održali profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Đurđević, članica Građanskog pokreta URA, Milena Vuković Sekulović i član političke platforme Možemo, Toni Vidan. Program je završen predavanjem Andreje Glušćević iz kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu o pametnim gradovima kao novim načinom upravljanja na lokalu.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu