Skip to main content
search

Beograd, 20. oktobar 2022. godine – Održana je biciklistička vožnja „Kritična masa“ u Beogradu u organizaciji udruženja Ulice za bicikliste, čime je promovisana kampanja #BajsomNaPosao koja poziva građane da koriste alternativne i održive vidove transporta. Vožnjom je predstavljena ruta kojom zaposleni mogu bezbedno da stignu od Novog Beograda do Dorćola. Kampanja #BajsomNaPosao je namenjena kompanijama koje podržavaju zaposlene da na posao dolaze biciklom, trotinetom ili gradskim prevozom, pa je na događaju posebna zahvalnost ukazana ambasadorima kampanje iz biznis zajednice.

Postoji potreba da se poveća svest građana, javnih vlasti i institucija o pozitivnom uticaju korišćenja bicikala na životnu sredinu. Važno je da se unapredi planiranje saobraćaja u gradovima i infrastruktura prilagodi biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju koji koriste održive vidove transporta. Takođe, pozivamo građane da koriste bicikl, jer na taj način štede novac, zdravlje i vreme, istakao je Nikola Petković iz udruženja Ulice za bicikliste.

Ova „Kritična masa“ realizovana je u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo“, tokom kog su podržane različite inicijative iz Bora, Loznice i Beograda koje su se bavile održivim transportom. Više od 2.000 građana i građanki bilo je deo biciklističkih vožnji kroz Beograd i Loznicu, koje su bile posvećene promociji bezbednog biciklizma u urbanim sredinama. Promovisanje bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva doprinosi poboljšanju saobraćajne kulture, ukazuje na značaj boravka u prirodi i razvijanja ekološke svesti, a to je zajednička tačka podržanih inicijativa Ulica za bicikliste, Sigurnih staza i Planinsko biciklističkog društva Biciklo.

Tokom decenije postojanja, udruženje Ulice za bicikliste je radilo na unapređenju politika razvoja grada i promovisalo bicikl kao sredstvo transporta u gradovima, a njihove preporuke predstavljene su u studiji Kako unaprediti biciklistički saobraćaj u Srbiji. Udruženje Sigurne staze iz Bora, strukovno udruženje koje se profesionalno bavi bezbednošću saobraćaja i saobraćajnim i urbanističkim planiranjem na teritoriji Timočke Krajine, zaslužno je za izradu prvog GIS softvera koji se bavi upravljanjem urbane mobilnosti na teritoriji jugoistočne Evrope mobilitybor. Prethodnih godina, ostvaren je napredak i u jačanju kulture biciklizma u Loznici zahvaljujući udruženju Planinsko biciklističko društvo Biciklo. Izrađen je i postavljen parking za bicikle u osnovnim školama u Loznici, a u saradnji sa saobraćajnom policijom Loznice uvedene su rigoroznije kontrole i kažnjavanja nepropisnog parkiranja vozila na postojećim biciklističkim stazama.

Projekat „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN). U okviru ovog projekta, do sada je podržano 78 organizacija civilnog društva, dok je oko 40.000 građana i građanki bilo uključeno u procese unapređenja svojih zajednica i javnih politika.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu