Skip to main content
search

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu održana je osma po redu dodela nagrada „Dr Predrag Simić“ za 2023. godine koju zajednički dodeljuju porodica Simić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Ambasada Republike Slovačke u Beogradu i Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Nagrada se dodeljuje autoru najboljeg studentskog rada iz oblasti spoljne politike Srbije i balkanskih odnosa onih oblasti za koje je profesor Predrag Simić bio značajan stručnjak, analitičar, autor i inspirišući profesor.

Dodeli nagrade prisustvovali su i ambasador Evropske unije u Srbiji Nj.E. Emanuele Žiofre, otpremnica poslova u ambasadi Republike Slovačke u Srbiji Monika Podsklanova Šuhajdova i novinarka i urednica Radio-televizije Srbije dr Jasminka Simić.

Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade „Dr Predrag Simić“ našao se i naš kolega Radomir Aleksić, programski asistent u Fondaciji BFPE za odgovorno društvo koji je osvojio prvu nagradu. Druga nagrada pripala je Nikoli Prepadoviću, a treća Nenadu Rakiću.

Tema Radomirovog rada je „Da li će projekat Otvoreni Balkan zaživeti u potpunosti i kakve su njegove potencijalne posledice po stabilnost regiona?“. U svom radu predstavio je korene inicijative Otvoreni Balkan, percepciju inicijative u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali se osvrnuo i na sam Berlinski proces i na odluku predstavnika institucija u Prištini da ne pristupaju inicijativi.

Na pitanje novinara šta je Otvoreni Balkan – konkurencija Berlinskim procesu, konkurencija EU ili način da brže uđemo u EU Radomir odgovara:

„Otvoreni Balkan će doprineti daljoj integraciji u Evropsku uniju zato što je Evropska unija značajniji počela da se bavi regionom sa Berlinskim procesom odnosno Berlinski proces je ponovo počeo da uzima maha u regionu. Smatram da će krajnji cilj biti ostvaren sa potencijalni m regionalnim tržištem, ali će on biti uspostavljen preko Berlinskog procesa a ne preko projekta Otvoreni Balkan. Otvoreni Balkan nije večito predvorje Evropske unije, već korak ka Evropskoj uniji“.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu