Skip to main content
search

U okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ u utorak, 20. aprila 2021. godine održan je tematski dijalog: dijalogom do rodne ravnopravnosti i društvene kohezije na poziv Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. 

Pored ministarke Gordane Čomić, dijalogu su prisustvovali i nadležni iz nekoliko drugih ministarstava, polaznice edukativnih seminara u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji i Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Razgovor je moderirala programska koordinatorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Svetlana Stefanović.

Učesnice „Dijaloga za budućnost“ navele su konkretne probleme sa kojima se susreću žene u Srbiji, ali i potencijalnarešenjima za navedene probleme, do kojih su došle kroz konsultativne sastanke sa ekspertima i ekspertkinjama. Ministarka Gordana Čomić i stalna predstavnica UNDP-u Srbiji Frensin Pikap, ocenile su da je neophodno još mnogo toga da se uradi da bi situacija u regionu na polju rodne ravnopravnosti bila bolja, jer ona nije samo pitanje žena već i ljudskih prava i razvoja celokupnog društva.

Ministarka Čomić istakla je da niko u Republici Srbiji ne želi budućnost koja će činiti „budućnost nasilja“. Navela je da i pored trenutne situacije u društvu, potrebno je optimistično gledati ka budućnosti. „Martin Luter King nije počeo svoj govor sa – ja imam noćnu moru, već ja imam san.“

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht, ukazala je na ozbiljne izazove tradicionalističkog odnosa prema ženama koje su u čitavom regionu izložene raznim vrstama nasilja. Istakla je da su mlade žene snaga i nosioci emancipacije istinske borbe za drugačije društvo. Borba za rodnu ravnopravnost je permanentna borba koja ne prestaje, zaključila je gospođa Liht.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u/i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu