Skip to main content
search

Fotografije Ivanka Mihailović/BFPE, 2017.

Treći i poslednji nacionalni seminar u okviru programa Godišnjeg seminara BFPE održan je u Subotici, od 16-18. juna 2017. godine.

Godišnji seminar je glavni obrazovni program Beogradskog fonda za političku izuzetnost koji se realizuje u saradnji sa Savetom Evrope. Program je tako koncipiran da sledi osnovnu orijentaciju BFPE, a to je podrška procesu u kome pripadnici političkih elita proširuju znanja o evropskim vrednostima i institucijama, procesima evropskih i evro-atlantskih integracija i poštovanju osnovnih principa Saveta Evrope.

Polaznici 13. generacije bili su u prilici da na trećem seminaru pod nazivom „Nova evropska bezbednosna agenda: stabilnost – bezbednost – regionalna saradnja” slušaju brojne stručnjake iz oblasti evropskih integracija, bezbednosti, spoljne politike i migracija.

Tako su od Julije Himrih iz Evropske mreže lidera mogli da čuju više o bezbednosnim i izazovima spoljne politike Evropske unije; Milanom Igrutinovićem iz Instituta za evropske studije razgovarali o Bregzitu i njegovim posledicama po EU; na temu dijaloga između Beograda i Prištine, sa direktorom Radio Beograda, Milivojem Mihajlovićem; o naučenim lekcijama iz dešavanja u Makedoniji sa Sašom Ordanoskim; dok je program seminara zatvoren razgovorom o politici migracija i uopšte suočavanja sa migrantskom krizom, gde su naši sagovornici bili Vlada Petronijević iz Grupe 484 i Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Prethodno su uvodna obraćanja održali šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević, te ministar-savetnik i zamenik šefa misije Kraljevine Švedske u Srbiji Joakim Vern.

Program će se za polaznike 13. generacije već po tradiciji završiti u Strazburu, na Svetskom forumu demokratije.

 

Close Menu