Skip to main content
search

Nakon uvodnog obraćanja upravnog odbora i sesije o Istočnom Mediteranu 6. oktobra i diskusije o sudbini demokratije nakon pandemije 14. oktobra, Beogradski bezbednosni forum nastavljen je 20. oktobra. Centralni deo Beogradskog bezbednosnog foruma odvija se od 20-22. oktobra.

Početak Beogradskog bezbednosnog foruma tradiocionalno je posvećen sesijama u okviru akademskog događaja. Akademski događaj otvorili su Igor Bandović i Džon Klejton, koji su govorili fenomenu zarobljene države.

Foto: Aleksandar Anđić

Na prvoj sesiji u okviru akademskog događaja Beogradskog bezbednosnog foruma govorili su Donika Emini, Kristofer Džekson, Damir Kapidžić i Marko Žilović, uz moderaciju Sonje Stojanović Gajić. Opšta rasprava prve akademske sesije vođena je o uticaju Evropske unije i ostatka međunarodne zajednice na rešavanje sukoba u regionu Zapadnog Balkana, sa fokusom na odnose Beograda i Prištine.

Foto: Aleksandar Anđić

Na drugoj sesiji akademskog događaja učestvovali su Andrea Kapusela, Juri Zarubin i Miloš Resimić, uz moderaciju Dušana Pavlovića.  Učesnici su diskutovali o teoriji principal-agent i dobroj strani kolektivnog pristupa rešavanju kriza.

Foto: Aleksandar Anđić

Treća i završna sesija u okviru akademskog događaja bila je posvećena različitim pristupima fenomenu zarobljene države u Srbiji. O navedenom fenomenu diskutovali su Tena Prelec, Saša Đorđević i Vladimir Đorđević, uz moderaciju Karsten Frisa.

Foto: Aleksandar Anđić

O anti-zapadnim narativima na Zapadnom Balkanu govorili su Jasna Jelišić, Florijan Biber, Asja Metodijeva i Nikola Burazer, dok je moderator bila Tena Prelec.

Foto: Aleksandar Anđić

Poslednji panel u okviru prvog dana Beogradskog bezbednosnog foruma bio je posvećen borbi protiv organizovanog kriminala u uslovima pandemije korona virusa. Više o temi govorili su Mark Šo, Anđela Mi, Kit Dičam, Saša Strup i Đuzepe Sorenti uz moderaciju Bojana Eleka.

Foto: Aleksandar Anđić

Više o samom akademskom događaju i detaljnije izveštaje prvog dana centralnog događaja ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma možete pronaći na zvaničnom sajtu Foruma.

Close Menu