Skip to main content
search

 

Od toga kako neke od vodećih i nastupajućih svetskih sila – Sjedinjene Države, pa Indija – vide naš region, Zapadnog Balkana; preko razmatranja spoljnopolitičke pozicije naše zemlje, proklamovane politike neutralnosti i ambicije za članstvom u Evropskoj uniji; do konkretnih izazova saradnje Srbije i NATO, odnosno sajber bezbednosti i svega što ona danas obuhvata, 28 polaznika alumni generacije godišnjeg seminara (GS) steklo je niz uvida u realnost i perspektive međunarodnih odnosa.

Simbolično, godišnji seminar u 2017/18. godini posvećen je našem najvrednijem resursu – alumnistima – koji su u nekoj od prethodnih iteracija pohađali naše programe. 

Sa nama su ovoga puta bili istraživači politika EU (dr Igor Novaković i dr Niklas Novaki, Novaky; Vladimir Petronijević); diplomatski predstavnici (ambasadorka Čauhan, Chauhan i zamenik šefa misije SAD Doneli, Donnelly); zvaničnici Republike Srbije (prof. dr Tanja Miščević i ambasador Branimir Filipović) i stručnjaci međunarodnih organizacija (general Marineli, Despina Siri; Milan Sekuloski). Zajedno, pomogli su nam da razumemo kako su se međunarodni odnosi promenili; kako se menjaju i kako će se tek menjati, sa ozbiljnim implikacijama po našu zemlju.

Naredni događaj namenjen alumni generaciji godišnjeg seminara planiran je za septembar 2018, kada ćemo razgovarati o perspektivama razvoja Srbije – iz ugla ekonomije, demografije i obrazovanja. Veliko hvala našim partnerima i donatorima – Vilfred Martens centru za evropske studije, Ambasadi Kraljevine Holandije i naravno, Savetu Evrope pod čijim pokroviteljstvom naša škola za političke studije deluje od 2003. godine.

Close Menu