Skip to main content
pretraga

Održana prva godišnja konferencija o javnom zagovaranju u građanskom aktivizmu

U četvrtak, 21. novembra u Beogradu održana je prva Godišnja konferencija o javnom zagovaranju u građanskom aktivizmu. Ovu konferenciju organizovali smo zajedno sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN) u okviru projekta koji sprovodimo „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na konferenciji smo razgovarali o građanskom aktivizmu, organizacijama civilnog društva kao zagovaračima dobre prakse, kao i o budućnosti javnog zagovaranja u Srbiji kroz predstavljanje 20 lokalnih inicijativa podržanih kroz ovaj projekat.

Takođe, održana je i dodela Godišnjih nagrada za aktivne građane u četiri kategorije.

U prvoj kategoriji SARADNJOM DO PROMENE nagrada je otišla u ruke Odbora za ljudska prava Niš za inicijativu Zajedno za pristupačnost.

U kategoriji PRVI GLAS GRAĐANA pobedu je odneo Savez mesnih zajednica Stare Planine za inicijativu NE ZA MHE.

Umetnički festival rekonstrukcija dobio je nagradu u trećoj kategoriji POHOD NA AKTIVIZAM.

U četvrtoj kategoriji POKRETAČI PROMENA na lokalnom i nacionalnom nivou pobedu su odneli Prijatelji dece Srbije i Mreža organizacija dece Srbije za inicijativu Sprečimo zloupotrebu dece u političke i medijske svrhe na nacionalnom nivou, a Udruženje Žena juga i Udruženje žena Lav za inicijativu Zajedno smo jači na lokalnom nivou.

Takođe, pored ovih nagrada dodeljene su i zahvalnice za 4 inicijative koje su se posebno istakle: Grupi „Izađi“ za doprinos izgradnji tolerancije u društvu za prvi organizovani Prajd u Novom Sadu; Grupi „Inđijativa“ za inicijativu građanIN za doprinos mladih razvoju lokalne zajednice; Ekološkom pokretu „Okvir života“ za inovativnost i otvaranje prve banke semena u Srbiji; Urbanoj niškoj gerili za kreativnost u podizanju svesti javnosti o stanju u lokalnoj zajednici.

Fotografije: Beogradska otvorena škola

Close Menu