Skip to main content
search

Obećanje naglašenije policy dimenzije programa u narednoj godini

(fotografija: Aplauz na kraju ceremonije uručenja diploma generaciji 2014. Sarajevo, 15 novembar)

Još jedna godina Regionalne akademije za demokratiju (RAD) – naprednog obrazovnog programa BFPE i šest partnerskih organizacija iz regiona – uspešno je okončan u Sarajevu, 15. novembra.

Naša rasprava ključnih izazova zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava na Zapadnom Balkanu zatvorena je diskusijom o tome da li se rodna ravnopravnost može posmatrati kao uspešna politika zasnovana na prethodno pribavljenom konsenzusu elita, ili je naprotiv reč o „političarenju“, čiji je cilj da se privuče što više glasova.

Upravo zato smo pozvali istaknute praktičare iz Bosne i Hercegovine – Anu Trišić Babić, zamenicu ministra spoljnih poslova; Samru Filipović Hadžiabdić, direktorku Agencije za rodnu ravnopravnost; te poslanice Besimu Borić i Ismetu Dervoz. U njihovom društvu našli su se eksperti iz celog regiona: donedavno poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Donka Banović i naša alumnistkinja iz Albanije, Edlira Đoni. Zajedno sa sjajnom prezentacijom Ajle Van Heel iz ODIHR-a, bilo je to više nego dovoljno inputa za ozbiljnu debatu.

Kao što je običaj na RAD događajima, važna uloga pripala je i našim alumnistima – Saši Magazinoviću i Nikoli Baštincu. Oni su razgovarali o tome da li u BIH danas postoje politike oko kojih je moguće postići konsenzus.

Možda i najinteresantniji deo našeg programa usledio je trećeg dana, kada nas je Igor Bandović, gost i prijatelj iz Evropskog fonda za Balkan, sproveo kroz četiri scenarija budućnosti regiona u svetlu aspiracija za članstvom u EU. Na učesnicima je potom bilo da pokušaju da razviju peti scenario – onaj koji oni smatraju realističnim.

Tokom popodneva, 15. novembra, održan je i završni čin RAD-a u 2014: ceremonija dodele sertifikata učesnicima programa – koje su potpisali generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović. Događaj su pozdravnim govorima otvorili naši specijalni gosti – Ambasador Italije u BIH Ruđero Korijas Mari En Henesi, šefica kancelarije Saveta Evrope u Sarajevu.

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo naše učesnike iduće godine; oni će pre svega učiti i diskutovati o tome kako izgraditi demokratske institucije.

Close Menu