Skip to main content
pretraga

Bez završetka procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ne postoji mogućnost za uspešan demokratski i privredni razvoj Srbije, poručilo je 10 organizacija civilnog sektora Srbije.

U predlogu za novu spoljnopolitičku inicijativu Srbije, dostavljenu i mediima, ove NVO kažu da od vlasti i opozicije očekuju da postignu, kako navode, što širu saglasnost oko što bržeg okončanja tog procesa.

Njihov predlog je, kažu, proistekao iz duboke podeljenosti srpskog društva, kao i nedostatka konsenzusa oko spoljnopolitičkog pozicioniranja i međunarodnog položaja Srbije. Ističu da bez završetka ovog procesa ne postoji mogućnost za uspešan demokratski i privredni razvoj Srbije, niti za njeno pozicioniranje na Zapadnom Balkanu.

Svako odsustvo potpunog uređenja odnosa između Beograda i Prištine samo će dodatno izolovati zemlju i dovesti je u krajnje nepovoljan položaj – navodi se u prvoj tački predloga.

Kao drugo, oni navode da, i pored unutrašnjih problema u Evropskoj uniji, kao i predstojećih izbora za Evropski parlament, smatraju da je nužno ubrzati proces evropskih integracija Srbije koji je zarobljen nepostojanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i nesprovođenjem unutrašnjih reformi. Ističu da je modernizacija srpskog društva suštinski nezamisliva bez procesa evropskih integracija.

Pod tačkom tri ističe se potreba da se što pre pristupiti uspostavljanju pune saradnje između Srbije i njenih suseda, na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja.

– Ovo nije samo nužnost procesa evropskih integracija, već je u interesu svih građana Srbije.Veoma je značajno insistiranje na nepromenjivosti državnih granica, kao i njihovog konačnog utvrđivanja kada su u pitanju granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom – navodi se u predlogu.

Najzad, poslednja tačka se odnosi na intenziviranje pune saradnje i partnerstva sa NATO što, kako kažu, predstavlja vitalni interes za Srbiju i njene građane.

Stoga je potrebno, ukazuju, zaustaviti anti-NATO medijske kampanje jer konkretna saradnja Srbije sa NATO iz godinu u godinu napreduje.

– Imajući u vidu iskustva drugih zapadnobalkanskih zemalja, očigledno je da niko od njih nije ostvario svoje suštinske i strateške interese bez pune saradnje i partnerstva sa NATO – navodi se u predlogu deset organizacija civilnog društva.

Predlog su potpisali: Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za regionalizam, Centar za spoljnu politiku, Evropski pokret Novi Sad, Evropski pokret u Srbiji, Forum za bezbednost i demokratiju, Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Helsinški odbor za ljudska prava, Institut za Evropske poslove i ISAC Fond.

Preuzeto sa blic.rs

Close Menu