Skip to main content
search

Dragi naši,

bili smo vredni u 2015!

Godinu smo započeli promocijom neformalne Zelene poslaničke grupe sa kojom smo tokom godine imali niz sastanaka sa relevantnim stručnjacima; seminar o cirkularnoj ekonomiji i studijsku posetu najvećem svetskom sajmu posvećenom upravljanju otpadom, koji je ove godine održan u Antverpenu, a iduće će biti održan u Novom Sadu.

kolaz 2015_2_zelena poslanicka grupa

U februaru, u saradnji sa Forumom Srbija Nemačka i uz podršku GIZ-a, pokrenuli smo Beogradske dijaloge, inicijativu koja ima za cilj da se kroz razmenu znanja i iskustava između donosilaca odluka i stručnjaka iz Srbije, Nemačke i drugih zemalja članica EU, osnaži Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Dijalozi su svoju drugu iteraciju doživeli u maju, na temu održivog razvoja. Oba puta naši gosti su bili i ministri u vladama Nemačke i Srbije.

kolaz 2015_1_bg dijalozi

Dve nedelje kasnije, inaugurisana je treća generacija programa Regionalne akademije za demokratiju. U godini koja je za nama organizovana su četiri seminara i studijska poseta Berlinu – u partnerstvu sa Fondacijom Robert Boš – koje su redom posvećene izgradnji demokratskih institucija.

kolaz 2015_3_RAD prvi seminar

Mesec dana kasnije, bili smo gosti ambasadora Republike Italije, u čijoj rezidenciji smo organizovali skup Može li se zaustaviti plima radikalizma, sa ministrima spoljnih poslova Italije i Srbije, g. Paolom Đentilonijem i Ivicom Dačićem.

Nastavili smo da podržavamo rad Ženske parlamentarne mreže; a ujedno, u aprilu, zahvaljujući USAID, započeli realizaciju Ženske liderske akademije u partnerstvu sa Centrom modernih veština i Centrom za podršku ženama.

Istog meseca smo zajedno sa Evropskim pokretom održali konstitutivnu sednicu radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećene energetici, a čijim radom je koordinirao BFPE. Ponosni smo da je tokom ove godine radna grupa 15 održala pet sednica. Kao koordinatori RG 15, aktivno smo, kao pridruženi član, učestvovali u radu Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Izuzetno nam je bila važna i implementacija projekta Ka boljoj zapošljivosti znanja – nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) kao zajednički jezik obrazovanja i rada (NQFS), u okviru koje smo, pored ostalog, održali i 3-dnevni seminar za članove i članice Stručnog tima za izradu NOK u Srbiji.

kolaz 2015_4_NOK Sabac strucni tim

Krajem septembra, zajedno sa Evropskim pokretom i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku, organizovali smo jubilarno, peto izdanje Beogradskog bezbednosnog foruma pod nazivom Može li Evropa sebe redefinisati. U 16 tematskih celina, govorilo je više od stotinu panelista pred 700 gostiju iz zemlje i regiona. Tokom Foruma, uputili smo i apel Evropi za rešenje izbegličke krize.

kolaz 2015_5_BSF the Belgrade Appeal

Oktobar je započeo sa novom, 12. generacijom polaznika Godišnjeg seminara. Velike teme sa kojima smo otvorili program ove godine bile su mir, pomirenje i kultura sećanja.

Zatim smo, uz podršku Ambasade Nemačke, organizovali ciklus od tri seminara pod nazivom Mladi su novi zeleni. Naši učesnici – srednješkolci iz cele Srbije, dokazani talenti na programima Petnice i Mladih istraživača Srbije – učili su i razgovarali o klimatskim promenama. 

kolaz 2015_6_mladi su novi zeleni

Krajem novembra uspešno smo okončali trogodišnji program Regionalne akademije za demokratiju. Gosti Beograda bili su mladi, uspešni političari – za koje verujemo da će predstavljati novu generaciju lidera – iz celog regiona. Naš dekan u 2015, g. Pjer Mirel, svečano im je uručio sertifikate.

kolaz 2015_7_RAD generacija 2015

Ova godina je bila ispunjena aktivnostima posvećenim našim alumnistima, kao što su bili: seminar škola Saveta Evrope održan u Sarajevu u junu, učešće alumnista na prvom seminaru nove generacije, konferencija Moskovske škole U potrazi za izgubljenim univerzalizmom održana početkom novembra, kao i učešće 25 alumnista na ovogodišnjem Svetskom forumu demokratije u Strazburu.

Godinu smo zatvorili na pravi način – tradicionalnim novogodišnjim druženjem sa alumnistima naših programa!

Vidimo se u 2016!

Vaš BFPE

Close Menu