Skip to main content
search

Više nego ikada ranije, Zapadnom Balkanu potrebna je Evropska unija, njena pažnja i podrška, u cilju obezbeđivanja vladavine prava, ekonomskog razvoja i samim tim dugotrajne stabilnosti.

Ovako cilj konferencije „Balkanski dijalozi“ ocenjuju organizator Institut Istok-Zapad (East-West Institute, EWI) i suorganizator Beogradski fond za političku izuzetnost.

Frenk Vizner. Fotografija A. Anđić-BFPE

Institut Istok-Zapad i Beogradski fond za političku izuzetnost ističu da su „mir i razvoj u interesu svih: kako zemalja regiona, tako i ključnih sila koje na njega utiču“.

„Od mesta nestabilnosti, Balkan je moguće transformisati u prostor koji doprinosi daljoj afirmaciji evropskog zajedništva i odgovara na neke od ključnih bezbednosnih izazova sa kojima se Evropa suočava“.

U razgovoru učestvuje 45 sagovornika, zainteresovanih i angažovanih na prostoru Zapadnog Balkana. Među njima su i Volfgang Išinger, nemački diplomata, Ivan Krastev, stalni saradnik bečkog Instituta za društvene nauke (IWM), Frenk Vizner, američki diplomata, Kameron Manter, predsednik Instituta Istok – Zapad, Kai Eide, bivši specijalni predstavnik UN, Pjer Mirel, počasni generalni direktor Evropske komisije, Sergej Utkin, Ruska akademija nauka, dok će se u uvodnom delu konferencije „Balkanski dijalozi“ obratiti i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Aleks Grigorev. Fotografija A. Anđić-BFPE

Nakon današnjih razgovora u Beogradu, naredne događaje Institut Istok-Zapad (East-West Institute, EWI) namerava da organizuje u Berlinu, Moskvi i Njujorku.

Uz EWI, suorganizator „Balkanskih dijaloga“ je i Beogradski fond za političku izuzetnost. Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda i Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji podržali su održavanje ovog skupa.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu