Skip to main content
search

Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu: stvarna politika ili političarenje?

Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu: stvarna politika ili političarenje?

November 13, 2014 05:00 pm | November 13, 2014 07:00 pm

Hotel "Sarajevo"
Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina

Hotel Sarajevo, Dzemala Bijedica Street, Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Finalni seminar programa Regionalne akademije za demokratiju održaće se u Sarajevu

Program Regionalne akademije za demokratiju u 2014. završavamo seminarom posvećenim praksama rodne ravnopravnosti i „urodnjavanja“ (mainstreaming) javnih politika u zemljama Zapadnog Balkana.

U brojnim debatama gde smo razmatrali koje su to politike konsenzusa u našem regionu, „gender priča“ bi nekako uvek iskočila u prvi plan. Čini se da postoji opšte razumevanje elita kako politička cena promena u ovoj oblasti nije naročito visoka; a da opet može doneti podršku dela biračkog tela na predstojećim izborima. Pritom, promene – kada i ako se sprovedu – čine da političare koji ih predvode počnemo posmatrati kao moderne lidere, koji su spremni uhvatiti se u koštac sa nečim što je civilizacijska tekovina.

Međutim, kako bi problemu prišli na pravi način, moramo da razumemo i razdvojimo koncepte – jednakosti i urodnjavanja pre svih; te da ustanovimo (ili makar pokušamo da ustanovimo) kako stvari stoje u Bosni i Hercegovini, a zatim i Zapadnom Balkanu u načelu, kada je reč o nastojanjima žena da delujući u političkim partijama menjaju našu stvarnost.

Kako je već običaj sa RAD-om, posebnu pažnju posvetićemo razvoju događaja u zemlji-domaćinu; naš RAD alumni panel će se baviti perspektivama BIH mesec dana nakon izbora.

Program RAD-a u 2014. će i zvanično biti zatvoren uručivanjem sertifikata, koje potpisuju generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanovic. Sertifikate će na svečanoj ceremoniji uručiti naši specijalni gosti, NJ. E. Ruđero Korijas, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini i Meri En Henesi, šefica Kancelarije Saveta Evrope u Bosni i Hercegovini.

Finalnu agendu možete preuzeti OVDE.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu