Skip to main content
search

Deseti Beogradski bezbednosni forum: Nema mira bez poverenja!

Deseti Beogradski bezbednosni forum: Nema mira bez poverenja!

October 20, 2020 10:00 am | October 22, 2020 08:00 pm

Hyatt Regency
Beograd, Srbija

Hyatt Regency Belgrade, Milentija Popovića, Belgrade, Serbia

Pred nama su tri udarna dana desetog, jubilarnog Beogradskog bezbednosnog foruma koji se pod nazivom „Nema mira bez poverenja” održava onlajn.

Učesnici desetog Beogradskog bezbednosnog foruma pokrenuće diskusiju o pitanjima koja su se nametnula kao posebno značajna u prethodnom periodu obeleženom pandemijom – nedostatku poverenja i solidarnosti u međunarodnim odnosima, koji se ispoljio kroz krizu multilateralizma, poverenje u tehnologiju i uticaj koji njegov nedostatak ima na globalni razvoj, stanje demokratije, koja se među prvima našla na udaru tokom pandemije.

Tokom šest dana biće reči o dijalogu Beograda i Prištine (22. oktobar), budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana (27. oktobar), izborima u Sjedinjenim Američkim Dražavama (22. oktobar), odnosu između tehnologije i privatnosti (27. oktobar), anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana (20. oktobar), depopulaciji (21. oktobar), krizi demokratije i solidarnosti (14. oktobar).

Pitanja poput populizma, ekstremno desničarskog nacionalizma i organizovanog kriminala sve više opterećuju globalno društvo i o njima će se takođe govoriti na jubilarnom, desetom Beogradskom bezbednosnom forumu.

Forum će i ove godine obuhvatati i akademski događaj koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje, regiona i sveta, ovog puta na temu „Zarobljavanje države i bezbednost“ (20. oktobar).

Na Forumu će učestvovati Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije, Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Tomaš Petriček, ministar spoljnih poslova Češke, Ivan Krastev, vodeće ime u političkoj teoriji, Tomas Karoters, stručnjak za pomoć izgradnji demokratskih kapaciteta, Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju, Fransin Pikap, predstavnica UNDP u Srbiji, i drugi.

Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org

Close Menu