Skip to main content
search

Evropska unija je globalni lider u promovisanju rodne ravnopravnosti i naglašava važnost osnaživanja žena u procesu proširenja. Stoga je uključivanje principa rodne ravnopravnosti u domaće zakonodavstvo i ratifikacija relevantnog acquis communautaire postao suštinski deo procesa pristupanja. Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU usvojila je nekoliko zakona, pravni okvir i uspostavila neophodne mehanizme za rodnu ravnopravnost, ali status sprovođenja politike rodne ravnopravnosti ostaje izazov.

Imajući sve to u vidu, u okviru projekta WB2EU, nastao je Policy Brief „Ugroženost žena na tržištu rada“ u kome je ukazano na probleme sa kojima se žene suočavaju na tržištu rada u Srbiji, predstavljeni glavni uzroci nezaposlenosti mladih žena i žena 45+ i ponuđene preporuke politika za prevazilaženje navedenih problema.  Autorke policy briefa su Svetlana Stefanović i Maša Vračar.

Policy Brief je objavljen u okviru projekta WB2EU. Projekat ima za cilj uspostavljanje mreže renomiranih tink-tenkova, univerziteta, visokoškolskih instituta i centara za politiku sa Zapadnog Balkana, susednih zemalja i zemalja članica EU koji će biti najodlučniji za proces proširenja i evropeizaciju regiona u narednim godinama. Fondacija BFPE za odgovorno društvo je deo ove mreže. Projekat WB2EU sufinansira Evropska komisija u okviru Erazmus+ Žan Mone programa.

Policy Brief je prvobitno objavljen na sajtu Österreichische Gesellschaft für Europapolitik (ÖGfE).

POLICY BRIEF MOŽETE PROČITATI OVDE.

Close Menu