Skip to main content
search

Obeleženo je okončanje programa Akademije ženskog liderstva

Održana je konferencija Akademija ženskog liderstva „Liderke u borbi protiv diskriminacije“. Realizovali smo je zajedno sa našim partnerima iz Centar modernih veština i Centar Za Podrsku Zenama uz podršku USAID Serbia.

Da li ste znali, da je u Srbiji…

zaposleno svega 43% žena naspram 56% muškaraca?

Od 31 direktora banaka, samo 10 žene?

Da žene vode svega 6 javnih preduzeća, a svega 9% najvećih privrednih društava?

I sve to dok u većem broju završavaju studije, naročito društvenih nauka.

Na kraju, najporaznija brojka: 330 žena – žrtava nasilja u proteklih 10 godina.

Kako je u uvodnom obraćanju poverenica Janković rekla, „stanje nikad neće biti dobro“. Zato svi moramo da nastavimo da radimo ono što radimo, još jače. „Hvala vam što postojite“, poručila je učesnicama programa.

Usledila je panel diskusija, u kojoj uz moderaciju Sonje Liht razgovaraju Marija Lugaric, Elvira Kovač, Gordana Comic i Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Nekoliko citata:

„Možda je vreme da (o ovim temama) počnemo razgovarati sa muškarcima“. „Baš je vreme krize prilika da radikalizujemo naš pristup“. (Marija Lugarić).

„Zašto nas nema? Deo problema je u nama, u stavu da je politika prljava stvar.“ „Puno smo postigli sa forumom žena koji postoji već sedam godina u našoj stranci.“ (Elvira Kovač)

„Tri stvari: podrzite ženu na svakom mestu; samopouzdanje; i treće – potrebno je da izazovemo diskriminaciju, i to s pozicija levice, kako bi smo ušli u obračun sa nazadnim shvatanjima.“ (Gordana Čomić)

„Razgovaramo sa liderima u poslovnoj zajednici; hoćemo da otvorimo raspravu o diskriminaciji u privredi“ (Brankica Janković).

Rad smo okončali u grupama koje su moderirali eksperti i ekspertkinje Akademija ženskog liderstva.

Razgovarali smo o održivosti programa #liderke i tražili praktična rešenja za probleme na tom putu.

Pet grupa, bezmalo stotinu alumnistkinja, bezbroj dobrih ideja!

Tekst i fotografije: tim Akademije

Close Menu