Skip to main content
search

Prvi modul Akademije Balkanskih Dijaloga održao se u Mavrovu, Severnoj Makedoniji, od 11. do 13. juna, okupljajući raznoliku grupu učesnika iz civilnog društva, državnih institucija i političkih stranaka širom Zapadnog Balkana. Ovaj važan događaj imao je za cilj suočavanje sa regionalnim izazovima putem osmišljavanja i stvaranja zajedničkih političkih rešenja.

Učesnici iz različitih zemalja Zapadnog Balkana formirali su timove koji su se bavili specifičnim pitanjima poput ekonomske integracije, energetike i obrazovanja. Pod vođstvom iskusnih mentora i eksperata, učestvovali su u značajnim i sveobuhvatnim diskusijama kako bi razvili odgovarajuće predloge javnih politika.

Akademiju su sačinjavala i predavanja priznatih stručnjaka o ključnim temama poput regionalne saradnje, stanja proširenja EU na Zapadnom Balkanu i analize političkih sistema u regionu. Ove sesije pružile su učesnicima sveobuhvatan uvid u širi kontekst i izazove sa kojima se njihove zemlje suočavaju.

Istaknuta karakteristika Akademije bila je korišćenje SWOT analize (Snage, Slabosti, Mogućnosti, Pretnje) na svakom odpredloga javne politike. Ovaj strukturirani pristup pomogao je učesnicima da temeljno procene svoje inicijative, uzimajući u obzir kako interne snage i slabosti, tako i spoljne mogućnosti i pretnje. 

Kako je prvi modul završen, Akademija s nestrpljenjem iščekuje usavršavanje ovih predloga u budućim fazama, fokusirajući se na njihovu praktičnu implementaciju i merljive rezultate.

Close Menu