Skip to main content
search

15. decembra 2021. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu održana je završna konferencija na projektu „Od mog grada mojoj zemlji“ u organizaciji Fondacije BFPE za odgovorno društvo, a uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Projekat je trajao 2 godine i podrazumevao je lokalne debate u 8 različitih gradova – Užicu, Priboju, Pirotu, Zrenjaninu, Zaječaru, Somboru, Šapcu i Čačku. Debate su okupile predstavnike lokalnih zajednica (lokalnu samoupravu, nevladin sektor, istaknute građane/ke kao i predstavnike/ce nacionalnih manjina) kako bi zajedničkim snagama podstakli debatu na temu prepoznavanja lokalnih specifičnosti i identiteta kao i značaja i uloge lokalnih zajednica u razvoju Srbije.

Završni događaj otvorile su Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Sonja Licht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Danijela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji. Prvi deo konferencije odnosio se na ulogu međunarodne zajednice u podsticanju lokalnog razvoja o čemu su govorili Saša Mogić ispred MDULS, Martin Klauke ispred Delegacije Evropske unije u Srbiji, Milovan Filimonović ispred kandelarije UNDP u Srbiji, Melina Papađorđo Tripolini ispred Švajcarske kancelarije za saradnju i Lidija Radulović ispred Fondacije BFPE za odgovorno društvo.

U drugom delu konferencije predstavnici Sombora, Pirota i Zaječara govorili su o ulozi lokalne samouprave u podsticanju razvoja na lokalnom nivou. Na samom kraju, predstavljena je publikacija koja sadrži zaključke i preporuke koji su doneti na svakoj lokalnoj debati u prethodne dve godine.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu