Skip to main content
search

Fondacija BFPE za odgovorno društvo u saradnji sa Atlanskim Savetom, VoisinageS i Senatom Francuske organizovala razgovore u formi okruglog stola 9. maja 2022. godine u Francuskom senatu u Parizu u okviru inicijative „Balkanski dijalozi“ u cilju razgovora o temi „Ponovno promišljanje evropskih integracija Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu“.

Događaj je poslužio za definisanje i predlaganje prioriteta evropskih integracija regiona, kao i ispitivanje uloge spoljnih aktera. Kao važno se istaklo ispitati postojeće regionalne trendove koji nisu samo kratkoročni, već definišu odnose između regionalnih aktera, kao i odnose između regiona i aktera poput EU, Kine, Rusije, SAD i drugih aktera prisutnih u regionu. 

Tokom diskusije, postavljena su pitanja energetske bezbednosti i zavisnosti regiona, porasta uticaja autoritarnih stranih i domaćih aktera, kao i toga kako će ukrajinska kriza i ruska agresija uticati na regionalni razvoj i na evropsku perspektivu regiona.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija i istraživačkih centara iz regiona Zapadnog Balkana, predstavnike francuskih, evropskih i američkih institucija, kao i stručnjake međunarodnih think-thankova i akademaca.

Događaj je organizovan uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za demokratiju i Francuskog predsedavanja Savetom EU.

Sastojeći se od donosioca odluka i eksperta iz šest zemalja Zapadnog Balkana (ZB6), uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, zajedno sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom – dijalozi su osmišljeni da pomognu povećanju i produbljivanju razumevanja, uz izgradnju poverenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas.

Close Menu