Skip to main content
search

Na poziv ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) tim BFPE je pripremio radionicu po metodi reformskog kompasa, posvećenu obavezama u domenu unutrašnjih poslova i bezbednosti u dva slučaja pristupanja EU: slovenačkom i hrvatskom. Ona je realizovana drugog dana stručnog savetovanja namenjenog poslanicima i zaposlenima Narodne skupštine Republike Srbije.

Učesnike – deset poslanika i deset zaposlenih u stručnim telima Narodne skupštine Republike Srbije – u slučajeve su uveli priznati eksperti za date teme – ranije glavni pregovarač za poglavlje 24 i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Filip Dragović, te pomoćnik direktora Uprave policije MUP Slovenije, Marko GašperlinMarko Savković Bogdan Urošević su zatim proveli slučajeve kroz metodologiju reformskog kompasa, koju BFPE od 2014. godine sprovodi u dogovoru sa fondacijom Bertelsman.

Uvod u poglavlje 24, Sonja Stojanović-Gajić

Uvod u poglavlje 24, Sonja Stojanović-Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Prethodno su predstavnici grupe organizacija PrEUgovor, koja se zalaže za javnost i reprezentativnost dijaloga u poglavljima 23 i 24 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, predstavili poslanicima i zaposlenima u NSRS sadržaj poglavlja 24, ali i razloge zbog kojih se mogu osloniti na kapacitete organizacija civilnog društva u praćenju pregovora. Na zanimljiv i dinamičan način Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Vladimir Petronijević i Miroslava Jelačić iz Grupe 484 i Katarina Ivanović iz organizacije Astra su približili svoj rad poslanicima i zaposlenima NSRS.

BFPE se zahvaljuje na prilici da jednu inovativnu metodu kakva je reformski kompas primeni u sastavu podizanja kapaciteta NSRS za praćenje i učešće u procesu evropskih integracija Srbije.

Close Menu