Skip to main content
pretraga

Jedna od naših najvažnijih aktivnosti u domenu podizanja kapaciteta i obrazovanja budućih elita – godišnji seminar – juče je otvoren na Paliću.

Program seminara je koncipiran tako da sledi osnovnu orijentaciju BFPE – podršku procesu u kome pripadnici političkih elita proširuju znanja o evropskim vrednostima i institucijama, procesima evropskih i evro-atlanskih integracija i poštovanju osnovnih principa Saveta Evrope.

Vrlo svesno, godišnji seminar smo započeli izlaganjem novinara nedeljnika „Vreme“ Muharema Bazdulja, o atentatu 1914.  i njegovim posledicama. Nastavljamo naš program izlaganjima i diskusijama o:

  1. klimatskim promenama i njihovim posledicama u Srbiji, sa Milanom Nikolićem;
  2. suzbijanju korupcije, sa Vladanom Joksimovićem, zamenikom direktorke Agencije za borbu protiv korupcije;
  3. daljim koracima u reformi državne uprave, sa Dejanom Milenkovićem (FPN);
  4. ključnim zadacima lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija, sa Nikolom Tarbukom (SKGO);
  5. strateškom upravljanju u vanrednim situacijama, sa Draženom Maravićem (MUP);
  6. i nečim sasvim novim – „reformskim kompasom“, alatom za analizu i evaluaciju politika, sa Jelenom Volić i Ljiljanom Ubović (BFPE).

Najzad, programom je predviđeno i to da Žarko Puhovski sa učesnicima razgovara o odnosu politike i etike.

Metodologija rada

Programom su predviđena tri nacionalna seminara, kao i jedan seminar u Savetu Evrope u Strazburu.

Nacionalni seminari su četvorodnevni seminari (četvrtak-nedelja) koji se organizuju na različitim lokacijama u Srbiji. Program će se odvijati kroz interaktivna predavanja i radionce, a osmišljen je na način koji i pored intenzivnog radnog dela ostavlja vremena za međusobno umrežavanje učesnika. Svi seminari se održavaju u skladu sa pravilom Četam hausa što omogućava otvorenu debatu sa predavačima i među učesnicima. Nacionalni seminari biće posvećeni različitim aspektima ekonomskih i društvenih reformi u procesu tranzicije, iskustvima novijih zemalja članica EU, pitanjima bezbednosti, spoljne politike i regionalne saradnje, kao i napretku Srbije u procesu integracije u EU.

Ovde možete preuzeti program godišnjeg seminara, a ovde listu učesnika.

Close Menu