Skip to main content
search
Treći RAD seminar u 2015. otvoren je u četvrtak, 2. jula u Ohridu, u Makedoniji. Trodnevna konferencija posvećena je slobodi medija kao jednom od stubova konsolidovane demokratije.

Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, otvarajući seminar ukazala je na značaj medija u političkom, kulturnom i društvenom životu svakog građanina. Ključni problem koji može nastati između predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti sa jedne strane, i pripadnika medija na drugoj, jeste nedostatak razumevanja i odgovornosti prema medijskim slobodama, navela je gospođa Liht.

Anamarija_RAD_Ohrid

Učesnici seminara su imali priliku da se upoznaju sa različitim aspektima komunikacije i medija u savremenom društvu. Tome Sekerdžiev iz Odeljenja za vladavinu prava u Misiji OEBS-a u Skoplju elaborirao je temu novih oblika mržnje i ambivalentnosti spram slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava. Kako to izgleda iz perspektive samih novinara otkrio je Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), dok je Andrej Petrovski, iz SHARE fondacije organizovao radionicu koja ima za cilj da pokaže ulogu novih medija u političkom životu i modernim političkim i izbornim kampanjama.

Branko Cecen_RAD_Ohrid

Diskusiju o stanju medijskih sloboda i pluralizma na Zapadnom Balkanu facilitirala je, nakon uvodnog izlaganja Alina Dobreva iz istraživačkog centra Evropskog parlamenta.

Passing on the materials_RAD_Ohrid

Dekan RAD-a u 2015. godini, gospodin Pjer Mirel je zatim vodio simulaciju posete Evropske komisije – u vezi sa stanjem medijskih sloboda – i uspešno uključio sve učesnike seminara.

Učesnici su takođe imali priliku da se upoznaju na radom lokalnih medija tako što su posetili TVM televiziju čije je sedište u Ohridu.

Sledeći RAD seminar je zakazan za 27. – 30. novembar i održaće se u Beogradu; dok je RAD alumni konferencija planirana za 1. decembar.

Close Menu