Skip to main content
search

Konsolidacija evropske ideje na Zapadnom Balkanu

Konsolidacija evropske ideje na Zapadnom Balkanu

March 7, 2016 09:30 am | March 7, 2016 03:00 pm

Hotel Metropol Palas

Bulevar kralja Aleksandra 69, Belgrade

Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) i Fondacija Fridrih Ebert (FES), kancelarija u Beogradu organizovaće konferenciju podovom prezentacije tematskog papira „Konsolidacija evropske ideje na Zapadnom Balkanu“ 7. marta u Hotelu Metropol Palas u Beogradu.

Konferenciju će otvoriti Hajnc Albert Hutmaher, direktor beogradske kancelarije FES i Sonja Liht, predsednica BFPE.

Tematski papir će predstaviti Josip Juratović, poslanik u Bundestagu. Njega je pripremila frakcija Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu sa ciljem da se definiše pozicija SPD-a spram nekoliko važnih tema za budućnost evropske ideje u zemljama Zapadnog Balkana – kako među zemljama kandidatima, tako i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Nakon ove prezentacije, konferencija će se nastaviti sa radom u dva panela: unapređenje ekonomskog razvoja, kao preduslov članstva u EU i snažna demokratija i civilni sektor kao neophodni elementi modernog društva.

Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Lutfi Derviši, politički analitičar iz Albanije, Gordana Đurović, bivša ministarka za evropske integracije Crne Gore i Saša Magazinović, član Parlamenta Bosne i Hercegovine i šef kluba SDP Bosne i Hercegovine u parlamentu BIH će govoriti na panelima. Takođe, Dane Taleski, gost-istraživač u Centru za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu, Leon Malazogu, izvršni direktor Instituta „Demokratija za razvoj“ (D4D) iz Prištine i Remzi Lani, direktor Albanskog medijskog instituta će dati svoj doprinos.

Na kraju, Metin Hakverdi, takođe poslanik u nemačkom Bundestagu, ponudiće konačne primedbe i govoriti o novom zamahu u procesu pristupanja EU na države Zapadnog Balkana.

Close Menu