Skip to main content
search

BSF 2017: Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti

Belgrade Security Forum Logo

BSF 2017: Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti

October 11, 2017 09:00 am | October 13, 2017 02:00 pm

Hyatt Regency
Belgrade, Serbia

Milentija Popovića 5, Belgrade

Okončana pobedom Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD, 2016. godina je predstavljala pre nastavak puta u nepoznato, nego raskid sa prošlošću. Pritom, kako je stari poredak nastavio da slabi, jedno je postalo sigurno: u međunarodnim odnosima, ne može više biti ponašanja “po starom”.

Populistički lideri i pokreti koji su svoj uspeh gradili na opštem nezadovoljstvu, sada su u prilici da ponude sopstveni „pogled na svet“, koji će mnogima imponovati. Dosta toga im ide u korist: nejednakost je u porastu od 2008. naovamo; demokratija u povlačenju; dok mnoge globalne krize ostaju nerešene.

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju i sve češće pominjani “teški Bregzit” (eng. hard Brexit) imaće duboke posledice i brojna pitanja ostaviti bez odgovora. Koji će biti razlog postojanja EU nakon bregzita? Ko će Nemačkoj pomoći da evropski „brod“ preveze preko „nemirnih voda“?

Kako se ideja dublje integracije čini nerealnom, mnogo je onih koji pozivaju na povratak „Evropi nacija“. S druge strane, veliki povratak geopolitike značio je i obnovljeno interesovanje za Zapadni Balkan. Šta ako region bude prepušten sam sebi, odnosno toj čudnoj dinamici saradnje i konflikta po kojoj je prepoznatljiv?

Rast populizma, u kombinaciji sa nejednakošću i svesti da živimo u vremenu „post-istine“ (eng. post-truth) vodi nas pitanju, ima li demokratija alate da se suoči sa navedenim izazovima?

Kakav će biti naš odgovor?

Kako možemo izgraditi zajedničku budućnost u vremenu nesigurnosti?

Pridružite nam se u potrazi za odgovorima na sedmom Beogradskom bezbednosnom forumu, koji će se održati od 11. do 13. oktobra 2017. godine.

Pratite BSF na Facebook i Twitter -u.

Close Menu