Skip to main content
pretraga

Beogradski bezbednosni forum 2018: Zajedništvom do odgovora na novu normalnost

October 17, 2018 10:00 am | October 19, 2018 02:00 pm

Hyatt Regency
Belgrade, Serbia

Hyatt Regency Hotel Beograd, Belgrade, Serbia

Nastavak neizvesnosti i nepredvidljivosti više nije oblik krize; nepredvidivost je postala „nova normalnost“ u međunarodnim odnosima. Međunarodni akteri više nisu posvećeni pravilima i institucijama post-hladnog rata. Ova nova ravnoteža može se posmatrati i kroz fenomen i posledice razvoja veštačke inteligencije, kao i ubrzanje i veću automatizaciju rada i globalne ekonomije u celini. Moćne, rastuće ekonomije Srednjeg i Dalekog istoka čine 21. vek „vekom Azije“.

Evropski i transatlantski odnosi suočeni su sa sve većim pritiskom populizma koji, zajedno sa nacionalizmom, udara u temelje evropskog projekta i odnosa nastalih nakon pada Berlinskog zida. U novom poretku, institucije moraju biti ponovo osmišljene kako bi prevazišle izazove koji prete da ih sruše.

Balkan je na prekretnici u 2018. godini – nova Strategija proširenja EU stvorila je osećaj hitnosti među regionalnim liderima, potrebu da se pronađu rešenja za stare sporove. Ove godine, od 17. do 19. oktobra, Beogradski bezbednosni forum baviće se pitanjem – gde smo mi u ovom stanju „nove normalnosti“? Kuda idemo? Kako da u nepredvidivoj budućnosti osiguramo napredak za sve?

Ovogodišnji Forum će sada već tradicionalno započeti akademskim događanjem pod nazivom „Koliko odgovor EU na krize uvažava mogućnost konflikta“, koji će okupiti istraživače mlađe generacije.

Tokom tri dana, učešće u programu BSF-a uzeće nekoliko stotina učesnika iz preko 30 zemalja.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj svoje vrste koji je ujedno i rezultat inicijative tri organizacije civilnog društva, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Beogradski bezbednosni forum, započet 2011. godine, smatra se jednim od najprestižnijih događaja posvećenih bezbednosti i spoljnoj politici u jugoistočnoj Evropi.

Saznajte više na veb stranici BSF-a.

Close Menu