„Balkanski dijalozi“ u Berlinu

„Balkanski dijalozi“ u Berlinu

December 5, 2019 06:00 pm | December 6, 2019 06:00 pm

2019-12-05 18:00:00 2019-12-06 18:00:00 Europe/Belgrade „Balkanski dijalozi“ u Berlinu Link: https://bfpe.org/kalendar-bfpe-dogadaja/balkanski-dijalozi-u-berlinu/ Zgrada Deutsche Bank , Berlin, Nemačka Belgrade Fund for Pollitical Excellence [email protected] balkanski-dijalozi-u-berlinu

„Balkanski dijalozi“ u Berlinu

BFPE, zajedno sa Institutom Istok-Zapad (East-West Institute, EWI) i Minhenskom bezbednosnom konferencijom, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Evropi i Balkanskog fonda za demokratiju,

organizuje druge po redu „Balkanske dijaloge“, nakon onih održanih u Beogradu u martu.

Jedan od lajtmotiva skupa jeste osećaj hitnosti, utisak da nam „stvari klize iz ruku“, dok građani napuštaju region u rekordnom broju.

Nastala je „savršena oluja“ nekoliko procesa: zastoj u dijalogu Beograda i Prištine; evropska perspektivu koja je sada neizvesna, nakon tzv. „francuskog veta“; ali i prilika koje se ujedno otvaraju sa raspravom o „novoj metodologiji“ procesa proširenja, odnosno (očekivanim) izborom nove Vlade u Prištini.

Razgovori u Berlinu poslužiće kao “stocktaking exercise”, način da se utvrdi gde smo trenutno i postoje li izgledi za napredak u 2020. godini, bilo da je u pitanju otvaranje procesa pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, odnosno postignuće sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Plan je da iz dva kruga „Balkanskih dijaloga“ proizađe niz predloga, „hrane za misli“ u smislu praktičnih koraka koje međunarodna zajednica i lokalni akteri treba da preuzmu u narednih godinu dana.