Skip to main content
search

Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Atlanski Savet i VoisinageS organizuju razgovore u formi okruglog stola u periodu od 08. do 10. maja 2022. godine u Francuskom senatu, Pariz u okviru inicijative „Balkanski dijalozi“ u cilju razgovora o temi „Ponovno promišljanje evropskih integracija Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu“.

Cilj događaja u Parizu jeste definisanje i predlaganje prioriteta evropskih integracija regiona, kako i ispitivanje uloge spoljnih aktera. Dakle, važno je da ispitamo postojeće regionalne trendove koji nisu samo kratkoročni, već definišu odnose između regionalnih aktera, kao i odnose između regiona i aktera poput EU, Kine, Rusije, SAD i drugih aktera prisutnih u regionu.  U diskusiji će se postaviti pitanje energetske bezbednosti i zavisnosti regiona, porasta uticaja autoritarnih stranih i domaćih aktera, kao i to kako će ukrajinska kriza i ruska agresija uticati kako na regionalni razvoj tako i na evropsku perspektivu regiona.

Događaj će okupiti predstavnike državnih institucija i istraživačkih centara iz regiona Zapadnog Balkana, predstavnike francuskih, evropskih i američkih institucija, stručnjake međunarodnih think-thankova i akademije sa ciljem da se postavi osnova za dinamičnu i konstuktivnu diskusiju o pomenutim temama.

Ovaj događaj se organizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Senata Francuske i Balkanskog fonda za demokratiju.

Sastojeći se od donosioca odluka i eksperta iz šest zemalja Zapadnog Balkana(ZB6), uključujući Alvaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, zajedno sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom – dijalozi su osmišljeni da pomognu povećanju i produbljivanju razumevanja, uz izgradnju poverenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas.

Close Menu