Skip to main content
search

Fondacija BFPE za odgovorno društvo zajedno sa Atlantskim savetom Sjedinjenih Država i Albanskim Medijskim Institutom, u okviru inicijative “Balkanski Dijalozi” organizuju u Tirani 16. i 17. marta ekspertski okrugli sto, pod temom “Regionalna saradnja za evropske integracije”.

Želeli bismo da skrenemo pažnju na manjak sveobuhvatnog pristupa u procesima socio-političke transformacije i nakon dve decenije procesa. Kako bi se unapredila regionalna saradnja, neophodno je proširiti trenutne političke okvire saradnje na druga polja društvene interakcije, poput biznisa, kulture, obrazovanja, inovacija, zaštite životne sredine, pa čak i sporta.

Cilj nam je da definišemo prioritete za dostizanje regionalne ekonomske integracije koja bi doprinela približavanju tržišnim standardima EU i drugih razvijenih zemalja. Ovo je prvi od nekoliko događaja Inicijative planiranih za 2022. godinu.  Glavni govornik događaja će biti NJ.E. Edi Rama, premijer Albanije, a među učesnicima će se naći predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, civilnog društva i biznis zajednice.

 

Sastojeći se od donosioca odluka i stručnjaka iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, zajedno sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom – Balkanski dijalozi su osmišljeni da pomognu povećanju i produbljivanju razumevanja, istovremeno gradeći poverenje između predstavnika različitih geopolitičkih interesa koji su danas prisutni u regionu. Balkanski dijalozi su inicijativa Atlantskog saveta Sjedinjenih Država i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Ovaj događaj podržavaju Ambasada Kraljevine Norveške i Balkanski fond za demokratiju (projekat Nemačkog maršal fonda Sjedinjenih Država.)

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu