Skip to main content
search

Fotografije i ilustracije: BFPE

U Beogradu je 10. marta 2010. godine održana prezentacija „Dokufesta“ iz Prizrena i festivala „Slobodna zona“ iz Beograda. Ova prezentacija, koja je održana u Ustanovi kulture „Parobrod“ kao deo predstavljanja izuzetnih ličnosti sa Kosova i iz Srbije, okupila je dvadesetak učesnika koji su mogli da čuju direktora DocuLaba iz Prizrena Erola Bilibanija i direktora „Slobodne zone“ Rajka Petrovića sa kojima je razgovarala naša koleginica Anamari Repić. Pored predstavljanja samih festivala, razgovaralo se i o aktivizmu kao jednom od temelja moderne demokratije, ulozi društvenog aktivizma u kulturnom životu, uticaju na lokalnu zajednicu, kao i postojećoj veoma uspešnoj saradnji između ova dva festivala i planovima za budućnost.

Nekoliko tvitova koji odlično sumiraju diskusiju:

Razlika između nas i političara je što oni insistiraju na razlikama, a mi na sličnostima. Kako da pobedimo, razbijemo predrasude – u tom smislu smo #ledolomci U širem kontekstu, gledamo da zajedno kupujemo filmove za Balkan #ChangingMinds@NGO_Aktiv@InstitutiD4D

Uvek nedostaje debate, ovo je turbulentan region. Insistiramo na tome da najbolje filmove sa festivala prikažemo u manjim gradovima Srbije, gde organizujemo debate na lokalnoj sceni, koje su građanima tematski bliske, kaže Petrović

U okolnostima u kojima se finansijska podrška smanjuje, a broj premijernih filmova raste (sada preko 50 u tri grada), regionalna saradnja je nužnost, govori R. Petrović i predstavlja projekat „Kako ja tebe vidim“, gde @DokuFest i @slobodna_zona sarađuju.

Ovaj događaj je održan u okviru projekta  „Kroz inovacije do poverenja i promene svesti“, koji Beogradski fond za političku izuzetnost sprovodi zajedno sa partnerskim organizacijama – D4D iz Prištine, NGO Aktiv iz Kosovske Mitrovice i Transconflict iz Beograda. Podržala ga je Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu