Skip to main content
pretraga

Dom Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

Povodom nedavnog objavljivanja izveštaja Fridom Hausa u kojoj je Srbija svrstana u hibridne režime, sedam organizacija civilnog društva pozvalo je Vladu da umesto pokušaja metodološkog pobijanja izveštaja pokrene ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji, kao i da uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija.

Saopštenje za javnost potpisali su Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Evropski pokret u Srbiji (EMINS), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Organizacije su pozvale Vladu da shvati ocene Fridom Hausa i drugih, domaćih, inostranih i međunarodnih relevantnih organizacija, uključujući i Evropsku komisiju, kao zvono za uzbunu.

One su uputile apel da se umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i nipodaštavanja ocena renomiranih međunarodnih organizacija započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji.

“Pozivamo i Evropsku uniju i države članice da ozbiljno uzmu u obzir probleme sa stanjem demokratije i slobodom medija u okviru procesa pregovora o članstvu Srbije o Evropskoj uniji. Bez demokratske transformacije i bez osiguravanja vladavine prava i slobode medija, članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće”, stoji u saopštenju.

Takođe se pozivaju i njene članice da primene mehanizme koje je najavila nova metodologija proširenja, kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

Organizacije su u saopštenju podsetile da je Srbija u toku poslednjih nekoliko godina nazadovala i kada su u pitanju pokazatelji slobode medija poput Indeksa slobode medija Reportera bez granica, gde je zabeležen pad za 39 mesta od 2014, kao i da su  izveštaji Evropske komisije o Srbiji u delu koji se odnosi na stanje demokratije i slobodu medija postaju sve oštriji.

Izveštaj Fridom Hausa “Države u tranziciji” objavljen je 6. maja i po prvi put u poslednjih 17 godina svrstao Srbiju u kategoriju hibridnih režima, koji uprkos fasadi demokratskih institucija, pokazuju značajne elemente autoritarnosti. Vlada Srbije prošle nedelje je odgovorila na izveštaj, zamerajući pre svega njegove metodološke aspekte.

Close Menu