Skip to main content
pretraga

Peti Beogradski bezbednosni forum

September 30, 2015 09:00 am | October 2, 2015 12:00 am

Hotel "Hajat"
Belgrade, Serbia

Hyatt Regency Belgrade, Milentija Popovića, Belgrade

Može li Evropa sebe iznova definisati?

Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku organizuju peti Beogradski bezbednosni forum koji će se održati od 30. septembra do 2. oktobra 2015. pod nazivom “Može li Evropa sebe iznova definisati?”

Kako se 2014. bliži kraju, verujemo kako bi se mnogi složili sa konstatacijom britanskog novinara Džonatana Fridlenda, koji je, suočen sa slikama užasa na mestu pada aviona MH17 napisao kako bi voleo “da svet ne postaje mesto katastrofa koje se dešavaju izvan naše kontrole”. Od prostranih ravnica Istočne Ukrajine do užurbanih ulica Pešavara, životi nestaju u stotinama, sve češće oni civila nego boraca. Ratovi se vode na druge načine: cena nafte, „politika gasovoda“, stabilnost jedne valute ili visina kamatne stope pokazuju se kao efikasna oružja. Ista međuzavisnost koja je ranije činila da globalizaciju posmatramo sa divljenjem sada je u službi produženja konflikata. U manje od godinu dana, svedočili smo kraju posle-hladnoratovskog poretka, a da se nije pojavila prava zamena.

Mnoge dileme koje su postojale pre globalne finansijske krize ostale su bez odgovora. U evroazijskoj sferi, povratak na stope rasta kakve su bile pre 2008. čini se nemogućim, u trenutku kada čak i ekonomija Kine usporava. EU ne uspeva da se nametne kao posrednik u međunarodnim sukobima. Dok su SAD – prilično nevoljno – razmatrale da se ponovo angažuju, prošli su meseci pre nego što je Unija došla do koliko-toliko jedinstvenog odgovora na ukrajinsku krizu, pri čemu su pojedine članice platile veliku cenu. Konfrontacija sa Rusijom eskalira putem energetske krize, gde je EU primorana da se okrene drugim izvorima ne bi li zadovoljila svoje potrebe. Vernici u konsolidovane demokratije suočeni su sa izazovom kakav predstavljaju one iliberalne, čiji su lideri u jednom trenutku izabrali stabilnost pre demokratizacije. U svakoj od navedenih dilema, pita se i Nemačka – a ključni akteri s nestrpljenjem očekuju njen odgovor.

Programom konferencije, u prvom planu naći će se i mehanizmi izgradnje poverenja, platforme i inicijative. BSF 2015 se održava 40 godina od potpisivanja Helsinškog završnog akta, ali i u vreme još jednog važnog događaja u regionu – predsedavanja Srbije OEBS-om. Time što će posvetiti dužnu pažnju UN ciljevima održivog razvoja, BSF 2015 će iskoračiti u budućnost – socijalne inkluzije i rodne ravnopravnosti. Na kraju, reafirmisaćemo proširenje kao najuspešniju politiku EU, pristupajući joj kritički iz više uglova. Razgovaraćemo o strahovima: da će se period recesije nastaviti, da će generacije mladih ostati bez perspektive ili – da će organizacije poput ISIS nastaviti da jačaju.

BSF 2015 predstavlja idealnu priliku da navedene dileme budu raspravljene. Stoga vas srdačno pozivamo da nam se pridružite u Beogradu ove jeseni.

Više o Beogradskom bezbednosnom forumu pogledajte na na zvaničnom sajtu ili nas pratite na Facebook-u i Twitter-u.

Close Menu