Skip to main content
search

U Tirani 16. i 17. marta održan je okrugli sto “Regionalna saradnja za evropske integracije”. Okrugli sto organizovan je u okviru inicijative “Balkanski Dijalozi” koju sprovodi Fondacija BFPE za odgovorno društvo u saradnji sa Atlanskim savetom Sjedinjenih Država i Albanskim Medijskim Institom.   

Cilj okruglog stola “Regionalna saradnja za evropske integracije” bio je da se otvorenim i konstuktivnim razgovorom utvrde stavovi i mišljenja više različitih strana ali i utvrde glavne prepreke na putu ka evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom ovog okruglog stola, učesnici su diskutovali o širokom spektru tema koje imaju sveopšti uticaj na regionalnu saradnju. Između ostalog, identifikovan je nedostatak ljudskih kapaciteta u čitavom regionu Zapadnog Balkana, kao i nedostatak razvoja najnovijih tehnologija, i da je neophodno proširenje saradnje na svim poljima poput biznisa, kulture, obrazovanja, inovacija, zaštitne životne sredine, pa čak i sporta.

Regionalna ekonomska saradnja je važna za sve zemlje regiona. U tom pogledu učesnici su istakli da je svaka pojedinačna zemlja nedovoljna za nadmetanje na tržištu pa čak i kao region, ali da su ipak veće šanse za bolje pozicioniranje putem otvorenih granica. Ono što je potrebno kako bi se ostvarila efikasna regionalna saradnja jeste i kredibilna evropska perspektiva.

Učesnici su se složili da je integracija u EU jedini način da se ide napred. Jedna od važnih stvari na tom putu na kojoj treba raditi je i vladavina prava.  Ona je, između ostalog važna jer garantuje poštovanje pravila poslovanja.  A prednosti koje Evropska unija može imati od integracija Zapadnog Balkana tiču se mira i stabilnosti Evrope, ekonomskih koristi, ali i kulturnih aspekata.

Učesnici su se osvrnuli i na tektonske promene koje se dešavaju u svetu, prevashodno izazvane ratom u Ukrajini, ali i sagledali uticaj različitih velikih sila na region Zapadnog Balkana u promenljivim globalnim okolnostima. Zaključili su da, uprkos brojnim neizvesnim okolnostima koje se dešavaju, regionalna saradnja i nedvosmislena opredeljenost ka evropskim integracijama treba da budu i ostanu  prioriteti.

Sastojeći se od donosioca odluka i stručnjaka iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), zajedno sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom – Balkanski dijalozi su osmišljeni da pomognu povećanju i produbljivanju razumevanja, istovremeno gradeći poverenje između predstavnika različitih geopolitičkih interesa koji su danas prisutni u regionu. Balkanski dijalozi su inicijativa Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Atlantskog saveta Sjedinjenih Država.

Ovaj događaj podržavali su Fond za otvoreno društvo Srbija i Balkanski fond za demokratiju (projekat Nemačkog maršal fonda Sjedinjenih Država.)

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu