Promocija i umrežavanje lidera

BFPE okuplja političarke, think-tankerke, aktiviste i aktivistkinje, one koji odluke donose, sprovode, tumače i kritikuju; suočava ih sa posledicama nečinjenja; i nastoji sve zajedno izvesti iz “zone komfora” kako bi podstakao debatu koja će voditi ka rešenjima.

Mešovite migracije i razvoj Napredno političko obrazovanje Očuvanje životne sredine Političko i društveno uključivanje

Promocija i umrežavanje lidera

Naša bojazan je da čitavom regionu Zapadnog Balkana – odnosno, Jugoistočne Evrope – preti da postane periferija, oslabljena brojnim bilateralnim sporovima, bez stvarne mogućnosti da utiče na globalna dešavanja. Verujemo kako u kontekstu novih blokovskih podela, kontinuirane ekonomske nesigurnosti i rasta popularnosti populističkih i ekstremnih političkih opcija, potreba za takvim dijalogom koji je stalan i otvoren za drugačija mišljenja nikada nije bila veća.

BFPE zato okuplja političarke, think-tankerke, aktiviste i aktivistkinje, one koji odluke donose, sprovode, tumače i kritikuju; suočava ih sa posledicama nečinjenja; i nastoji sve zajedno izvesti iz “zone komfora” kako bi podstakao debatu koja će voditi ka rešenjima.

Naše aktivnosti u ovoj programskoj oblasti uključuju osmišljavanje, pripremu i realizaciju Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) kao najprestižnije konferencije te vrste “od Beča do Istanbula”, koja se održava od 2011. godine; te Beogradskih dijaloga, platforme za dijalog i saradnju ključnih aktera u Evropi i Beogradu o različitim problemima razvoja Srbije, sve u kontekstu podrške našoj zemlji na putu ka članstvu u EU. Ujedno, realizujući programe koje povezuju profesionalce-predstavnike/ce različitih profesija, nastojimo da putem jednog alternativnog pristupa izgradnji mira pomognemo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

BFPE navedene aktivnosti realizuje zajedno sa Evropskim pokretom u Srbiji i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (kada je reč o BSF-u) odnosno Forumom Srbija-Nemačka (kada je reč o Beogradskim dijalozima). Lista naših partnera u ovoj programskoj oblasti kreće od strateških partnera BSF-a: Vilfred Martens centra za evropske studije, Balkanskog fonda za demokratiju, fondacije Robert Boš, Evropskog fonda za Balkan i Fondacija za otvoreno društvo (OSF); ali i uključuje više aktera sa prostora Kosova: Prištinski institut za političke studije, Institut D4D, „Aktiv“, te organizaciju „Izgradnja zajednice“ u Mitrovici.