Mešovite migracije i razvoj

BFPE istražuje probleme koji proističu iz kompleksnog odnosa koji tvore mešovite migracije i razvoj; uključujući procese readmisije, integracije, “odliv (odnosno „priliv“) mozgova” i strategije-načine njegove prevencije.

Napredno političko obrazovanje Očuvanje životne sredine Političko i društveno uključivanje Promocija i umrežavanje lidera

Mešovite migracije i razvoj

Polazimo od pretpostavke da mešovite migracije, čiji je deo bila i izbeglička kriza 2015, jesu manifestacija šireg, a nezaustavljivog procesa u kome učestvuju kako “globalni Sever“ tako i „globalni Jug”. Ovaj izazov, koji ima svoju socijalnu, humanitarnu i bezbednosnu dimenziju, jedan je od najvećih sa kojim se EU i Srbija suočavaju. Istovremeno, održivi razvoј se u jednom društvu može obezbediti samo podizanjem obrazovanja i nauke na nivo strateškog prioriteta. To јoš uvek niјe slučaј u Srbiјi, gde јe samo 0,5% BDP-a namenjeno nauci. Od okruglih stolova do јavnih slušanja u Parlamentu, BFPE insistira na neophodnosti primene strategiјe obrazovanja koja će biti zasnovana na razvoju; „pretvaranju“ „odliva mozgova“ u „priliv mozgova“; saradnji sa našim stručnjacima u inostranstvu kao vezom sa najsavremenijim naučnim proјektima; njihovim angažovanjem kao gostuјućih predavača i istraživača i njihovim uključivanjem u јavne rasprave o najvažnijim pitanjima razvoja.

BFPE zato istražuje probleme koji proističu iz kompleksnog odnosa koji tvore mešovite migracije i razvoj; uključujući procese readmisije, integracije, “odliv (odnosno „priliv“) mozgova” i strategije-načina njegove prevencije.

Svoje aktivnosti u ovoj oblasti BFPE realizuje u bliskom partnerstvu i razumevanju sa Grupom 484, te Programom Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) i Timom za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva (SIPRU).